Masz zdjęcie spodu,przekroju?siniał?
2006.08.28 18:53
marcyś
ja nazbierałem podobnego ok 1,5 kg również w poblizu drogi na skraju brzóz i lasu sosnowego, na glebie piaszczystej, (okolice Płońska) rosło toto w mchu
w grupkach,
niezbyt duże ok 50-80 mm średnicy
rurki cytrynowożółte,
miąższ twardy biały po przekrojeniu silnie i natychmiast siniejacy po ugotowaniu czarny,
ale w occie jaśnieje ;-)).
zapach łagodny, przyjemny leśny.
W smaku na surowo łagodny bez goryczy.
wg. opisów com je czytał to piaskowiec modrak ale w opisach ma mieć trzon komorowaty, a te moje twarde i pełne. Może dla tego, że jeszcze małe?
Marcyś,nazbierałeś pewnie maślaków pstrych.
ale maślak pstry ma oliwkowe rurki, nie cytrynowożółte...
jak dla mnie piaskowiec, znajdowałem już okazy z pełnym trzonem, nie wiem od czego to moze zależeć.
Piaskowiec przebarwia się na wyraźnie niebiesko-atramentowy kolor i młode pory ma czysto białe.
Ma też inną powierzchnie trzonu - gładką.
Dla mnie - nietypowy, młody maślak pstry - jęsli była tam choć jedna sosna.
No... prędzej już niż ten piaskowiec modrzak. Chociaż, jak mówisz, nietypowy. Czyli Mirki ma punkt.