Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to jest boczniak?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 listopad «

#208

Zatrzymałem się z piskiem opon aby zobaczyć to cudo(rogi łośia).Rósł na -chyba lipie przy samej drodze pachnie pięknie grzybkowo jak boczniaki kupowane w sklepie.Czy dożyjemy do jutra po konsumcji?


#189

2004.11.01 23:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Chyba boczniak płucny (pleurotus pulmonarius), ale wydaje mi się, że ten jest na niego za ciemny. Z kolei na łyczaka późnego za jasny. Nie wiem. Coś w tym rodzaju. W każdym razie oba są jadalne.

#554

2004.11.02 09:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
A to? Czy to jest boczniak?

Zatrzymałem się z piskiem opon aby zobaczyć to cudo. Rósł na - chyba klonie przy samej drodze pachnie pięknie grzybkowo jak boczniaki kupowane w sklepie. Czy dożyjemy do jutra po konsumcji?

1
2
3

Całe drzewo aż po prawie szczyt jest tym porośnięte. Niegdy w życiu nie zbierałem boczniaków, stąd moje pytanie. Drzewo widać, że jest całe porażone i już umiera.

#607

2004.11.02 09:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Mirkowy "boczniak" wygląda mi na jakiegoś dziwoląga ale do boczniaka mu chyba najbliżej :-)
A Twoje, Piotr to klasyczne boczniaki ostrygowate :-)

#658

2004.11.02 10:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Pimpek. Bardzo ładnie Ci wyszły te boczniaki. Tak realistycznie i smakowicie. Mają w sobie "coś".
Mirki. Rzeczywiście dziwoląg.

#659

2004.11.02 10:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Mirki. Skoro go zjadłeś - napisz, czy miał anyżkowy smak, lub zapach. Potwierdzałoby to tego "płucnego".

#209

Jeszcze nie został zjedzony -brak pewności
Ale ma zapach i smak boczniaka -upewniałam się w sklepie.Posmakowałam /powąchałam- to samo zrobiłam w domu i wychodzi że to samo.
Ten wygląd kosmiczny dawało mu to iż kawałek był odłamany. Długość od pnia -28 cm

#665

2004.11.02 14:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
W Grzyby-Leksykon Przyrodniczy pisze, że Pleurotus pulmonarius powinien pachnieć anyżkiem. Niemniej jednak w tej grupie wszystkie są jadalne, więc jedz i nie bój się.:)

#210

Nie będziemy go jeść - bo miał w środku wredne robale! A chciałam zrobić flaki! Ale to nic -flaki i tak już zrobiłam bo były jeszcze zielonki i kurki. Własnie zaraz będą jedzone!

#374

2004.11.02 18:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (admin)
Ten pierwszy - rozważ jeszcze
boczniaka dębowego, tylko że starego i podsuszonego.

Jak będziesz miał kiedyś okazję sprawdzić - jest on dość charakterystyczny - ma taką mechatą powierzchnię kapelusza, blaszki daleko zbiegają na trzon i tworzą na nich taką niską - siatkowatą strukturę - tego akurat na tych ujęciach się nie wypatrzy (jeśli to ten gatunek); blaszki charakterystycznie żółkną, w "świeżych zeschnięciach" barwa jest niemal złotożółta. Na brzegu młodego kapeluszu może być widać mechate frędzelki - resztki osłony.

#557

2004.11.02 18:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Jola cieszę się, że Ci się podoba foto. Jutro rano jadę je zerwać :) CO najlepiej z nich zrobić?

#668

2004.11.02 19:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Opanierować i usmażyć. Oczywiście, jeżeli będą miękkie. Bo jeżeli twarde - szkoda zrywać.:)
Marek (Admin), rozważałam boczniaka dębowego z tymi łuskami i żółknięciem, ale zasugerowałam się stwierdzeniem Mirki, że to rosło na LIPIE.

#559

2004.11.02 19:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
...a czy te twarde, gdyby były, nie będą przypadkiem "chrząstkowate" jak np. uszy czy nos świni w głowiźnie? Bo jeśli tak (a tak to sobie wyobrażam) to będzie rarytas.

#669

2004.11.02 19:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie mam pojęcia. Jakoś zawsze zostawiałam w spokoju twarde boczniaki. Wydaje mi się, że po prostu będą łykowato-drewniane. Sprawdź i daj znać.:)

#564

2004.11.02 20:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
I tak też zrobię :)

#0

2005.04.21 12:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

AgnieszkaK
Będę wdzięczna za informacje dotyczące skupu boczniaków. Bardzo proszę o pomoc!!!
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji