Russula parazurea?, Russula cyanoxantha var. peltereaui?
Raczej ten pierwszy - na ostatniej fotce widzę kruszące się blaszki, a więc nie R. cyanoxantha.
Smak poproszę. Piecze? Nie piecze?
smak był podobno gorzki albo nieprzyjemy
parazurea mi to nie przypominało a już zupełnie nie cyanoxantha
wysyp biały jak pisałem. tu potrzebny jest specjalista.. jak Andreas... on rozpoznaje po cechach makro wiele Russula
#847
od maja 2002
Biały wysyp wyklucza Russula grisea bo ten ma wysyp kremowy:-( Jest to trochę dziwne bo Twój grzybek wygląda na typowy R.grisea.
Nie jestem specjalista od gołąbków jak Andreas ale z widocznych na fotkach zdjęć wynika, że ten goląbek nalezy do sekcji Heterophyllae. Nie ma w niej jednak grzybów o białym wysypie i jednocześnie smaku gorzkim lub nieprzyjemnym chyba,że za "nieprzyjemność" uznać lekkie pieczenie w blaszkach (jest np. u R. anatina).
Reasumując musi to być gatunek nowy dla nauki.
widocznie określenie barwy wysypu musi być błędne.
grisea faktycznie najbardziej prawdopodobny.