Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Lachnella z robiniowej gałązki
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « Archiwum 2012 luty-marzec «
i

#6693
od stycznia 2007

26.02.2012, gałązka robiniowa w zadrzewieniu/zakrzaczeniu robinia akacjowa/bez czarny, bez lilak.

Na razie zdjęcia tylko takie - trzeba wierzyć na słowo, że to "pachnie" Lachnella wełniczką sp., ale gałązka spoczywa owinięta wilgotnym ręcznikiem i folią w chłodnym miejscu, liczę, że owocniczki bardziej się rozwiną i wtedy soczewką wykonam zdjęcia makro. W mroźny poranek w miejscu znalezienia nie stać mnie było na makro-fotografowanie :-(

Lachnella
Lachnella
Lachnella
i

#6694
od stycznia 2007

Z wątku Jakuba https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/292226.html wiem, że trzeba zwrócić uwagę na sposób wzrostu owocników - miseczkowato-siedzące, a kubkowato-trzonkowe.

#1593
od kwietnia 2004

A ja podejrzewam jekiegoś cyfelloidalnego podstawczaka

#6695
od stycznia 2007

Lachnella sp. wełniczka właśnie do cyfelloidalnych Basidiomycota należy :-)
i

#6696
od stycznia 2007

Czy zatem to moje postępowanie z wilgotnym ręcznikiem i chłodnym miesjcem nie jest właściwe? Ja chcę zapobieć zaschnięciu owocników i dopomoc w dalszym jego rozwoju :-) Zarówno dla fotografowania, jak i być może dla jakiejś próby obserwacji mikroskopowej.
i

#1678
od września 2006

2012.02.27 16:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
Tak, wygląda na Lachnella, ale prawdopodobnie już w stanie zejściowym... o tej porze roku i po przymrozkach. Spróbuj podhodować w takich warunkach jak piszesz ale proponuję część od razu zasuszyć. Na robinii jeszcze nie widziałem :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « Archiwum 2012 luty-marzec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji