Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Duży z blaszkami, brązowawy, na pieńku
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 sierpień «
i

#255
od sierpnia 2005

Pień drzewa liścisatego, ale nie wiem jakiego. Rósł tylko jeden. W inej części lasu znaleźliśmy jeszcze dwa na brzozowym pniaku. Z tego co zauważyłam, to wyspy będzie brązowy (między blaszkami sporo brązowego 'pyłku')Kolory mi raczej nie odjechały, blaszki po pewnym czasie ściemniały od jasnobrudnoróżwych, do ciemnobrudnorózowych, czy koloru kawy z mlekiem.




A oto te dwa:

#1921
od grudnia 2003

Zmęczone łuskowce...drobnołuszczaki po nowemu:)

#971
od sierpnia 2005

2006.08.14 23:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
wygladają na spłukane deszczami Pluteus cervinus
masz dziwną datę na zdjeciach
i

#257
od sierpnia 2005

:D Tak to jest, kiedy po ładowaniu baterii zapomina się o dacie ;) Fotki oczywiście z dzisiaj

(wiadomość edytowana przez cherryzoltodzioba 14.sierpnia.2006)
i

#258
od sierpnia 2005

Przejrzawszy informacje w necie o Pluteus, najbardziej pasuje mi Pluteus petasatus- łuskowiec trocinowy. Odwżyłam się skosztować (mam nadzieję, że przeżyję), smak rzodkiewki. Czekam na kolor wysypu, o ile się uda go uzyskać, bo grzyb faktycznie zlany od stóp do głów.

#3425
od maja 2003

2006.08.16 13:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Trocinowy raczej nie (jest jaśniejszy i większy). Według mnie i ten jasny i te ciemne, to, tak jak piszę Marek K. - łuskowce (drobnołuszczaki) jelenie (P. atricapillus = P. cervinus)

#262
od sierpnia 2005

Faktycznie trocinowy odpada, bo wysypy nie był różowy, a rdzawobrązowy.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji