• Jaki to boczniak?
I czy mogę go zjeść?
Boczniak ostrygowaty ale za stary do konsumpcji w/g mnie
Moim zdaniem może to być wyrośnięty i przemarznięty łycznik późny Panellus serotinus
Dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze takie zdjęcie.
Te fioleciki to odcień grzybów, czy przekłamanie? Jeśli naturalne to stawiam na łyczaka późnego.
Drugie zdjęcie przedstawia na pewno boczniaka.
Nad pierwszym można by się zastanowić bo widać zbyt mało detali.
Trzecie to moim zdaniem też jest boczniak a fioletowy odcień dotyczy całego zdjęcia, co jednoznacznie świadczy o przekłamaniu barw.
Mała redukcja czerwieni i grzyby wyglądają zupełnie inaczej:
#4477
od maja 2006
:-) no tak, na tych zdjęciach jednak wyraźnie widać że to boczniaki ostrygowate, które bywają fioletowawe bądź w odcieniach brązu.