• Opieńka miodowa czy łuskwiak nastroszony..
Jak zrobisz wysyp będzie brązowy, opieńka ma biały :-)
Owocniki dosc mlode.. Sasiady jedza je, spod tego samego drzewa, dobrych pare lat ponoc -gusta i gusciki.
Ok. Dziekuje.
#5533
od kwietnia 2004
To nie jest opieńka. To jest łuskwiak. Z bidą można jeść, ale za smaczny nie jest. Chyba, że na "bezrybiu"..
#6566
od stycznia 2007
Otóż to, ja też mam po drodze do pracy miejscówkę, skąd kapelusze łuskwiaka nastroszonego znikają do konsumpcji, ale czytałam, że kulinarnie nie jest to rewelacja :-)
#5534
od kwietnia 2004
Duszone są takie ziemiste w smaku, a marynowane z kolei bardzo marchwiane. :-) Ja już nie zbieram od bardzo dawna
A potem mamy głosy, że opieńki są niesmaczne i przereklamowane :-))
#5537
od kwietnia 2004
Otóż to. :-)
A opieńki to jedne z najsmaczniejszych grzybów.