Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Opieńka miodowa czy łuskwiak nastroszony..
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 październik «

#11
od listopada 2009

Przyniesione przez sąsiada, ale wydają mi sie ciut za bardzo nastroszone :) Prosze o potwierdzenie czy tylko tak mi sie wydaje i jestem w bledzie..


#6564
od stycznia 2007

Łuskwiak nastroszony :)

#6565
od stycznia 2007

Jak zrobisz wysyp będzie brązowy, opieńka ma biały :-)

#12
od listopada 2009

Owocniki dosc mlode.. Sasiady jedza je, spod tego samego drzewa, dobrych pare lat ponoc -gusta i gusciki.
Ok. Dziekuje.
i

#5533
od kwietnia 2004

2011.10.30 18:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
To nie jest opieńka. To jest łuskwiak. Z bidą można jeść, ale za smaczny nie jest. Chyba, że na "bezrybiu"..
i

#6566
od stycznia 2007

Otóż to, ja też mam po drodze do pracy miejscówkę, skąd kapelusze łuskwiaka nastroszonego znikają do konsumpcji, ale czytałam, że kulinarnie nie jest to rewelacja :-)
i

#5534
od kwietnia 2004

2011.10.30 19:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Duszone są takie ziemiste w smaku, a marynowane z kolei bardzo marchwiane. :-) Ja już nie zbieram od bardzo dawna

#9119
od maja 2003

2011.10.31 07:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
A potem mamy głosy, że opieńki są niesmaczne i przereklamowane :-))
i

#5537
od kwietnia 2004

2011.10.31 08:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Otóż to. :-)
A opieńki to jedne z najsmaczniejszych grzybów.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji