Witam,
Problemem z którym się borykam jest poprawne rozpoznawanie i identyfikacja rodzajów grzybów z prób wymazowych. Podczas produkcji podłoża do pieczarek istotnym problemem jest skażenie podłoża chorobami grzybowymi. Pobieram próby wymazowe na płytki PDA lub Glukoza+chloranfenikol i inkubuje je a następnie próbuje rozpoznać podstawowe choroby grzybów i przeprowadzić dezynfekcje miejsc skażonych takimi chorobami.
Największy problem stanowi poprawna i szybka identyfikacja grzyba z rodzaju Trichoderma.
1. Gdzie znajdę kluczę do morfologicznego rozpoznawania grzybów? Szczególnie grzybów które są grzybami chorobotwórczymi dla produkcji pieczarek (sucha, biała zgnilizna , Trichderma, daktylium)
2. Zastanawiam się nad mikroskopem odwróconym. Czy ktoś z was pracował na takim sprzęcie? Czy potrzebne jest dodatkowe przygotowanie próbki?
3. Jak idzie skutecznie rozróżnić grzyby?
4. Na jakiej pożywce najlepiej hodować grzyby by je rozróżnić?
Wysyłam przykładowe zdjęcie tego co porasta moje płytki