Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Maltuka Scutellinia pseudotrechispora (Schröt.) Le Gal - index 20060716-010-PERZ
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Ascomycetes (woreczniaki, workowce) « Scutellnia «
i

#3012
od sierpnia 2002

2006.07.18 09:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Cześć,

Oto pierwszy oznaczony grzybek z wspólnej wyprawy z Anią i Krzyśkiem: https://www.bio-forum.pl/messages/33/44137.html

Tym grzybkiem jest

Scutellinia pseudotrechispora (Schröt.) Le Gal
index 20060716-010-PERZ

Grzybek jak na ten rodzaj bardzo niewielkich rozmiarów (nie przekracza 4mm) i oczywiście bardzo ładny

xxx1
x2

Na dodatek jest bardzo prosta w oznaczeniu. Wystarczy tylko podać, że

Włoski <400µm
1
2

Ornamentacja w postaci siateczki
zobacz film: http://wwkk.mikologia.pl/temporary/MOV01696.MPG
3
4

i nic więcej do oznaczenia nie jest potrzebne, mimo, iż grzybek ma jeszcze ciekawą cechę, że ornamentacja rozpuszcza się w CB iraz, że

Wakuole w parafizach barwią się na FIOLETOWO w IKI
5

to obie te cechy są już raczej ciekawostkami niż cechami potrzebnymi do oznaczenia.
Ha :) No i teraz trzeba pocztyać w monografii czy Schumacher o tych cechach pisze :)))))

#96
od marca 2006

Hej!

Mam pytanko związane z moim wczorajszym postem dot. Scutellinii. Czy to, co na Twoim zdjęciu zaznaczyłem na czerwono, należy uznać za "korzonki" włosków?

s2
i

#3014
od sierpnia 2002

2006.07.18 10:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Tak, dokładnie,

ten gatunek ma włoski z JEDNYM (inaczej BEZ) lub z DWOMA korzonkami. Pewnie się i by znalazło taki z trzema i nic by się nie stało, ale 1 lub 2 są najczęściej.

1
2
3
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Ascomycetes (woreczniaki, workowce) « Scutellnia «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji