Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Borowik ceglastopory?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 sierpień «

#9
od września 2010

2011.08.23 17:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Magda G (magi79)
Witam

Na dzisiejszym grzybobraniu w okolicach Myślenic znalazłam - jak mi sie wydaje... - po raz pierwszy borowiki ceglastopore (zdj 1 i 2).Proszę o potwierdzenie - po przekrojeniu zrobiły się mocno granatowe.

Oprócz tego w tym samym miejscu rosły bardzo podbne grzyby (młode) o jaśniejszym kapeluszu i "gąbeczce" kremowej, po przekrojeniu deleikatnie zesiniał (zdj 3 i 4)

Na zdjęciach 5 i 6 znajduje się grzyb, którego nie umiem zidentyfikować - proszę o pomoc fachowców ;)










Pozdrawiam
Magda

#8489
od grudnia 2003

Na 3 i 4 zdjęciu jest borowik grubotrzonowy-niejadalny

#10
od września 2010

2011.08.23 17:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Magda G (magi79)
Ojojjoj, to cenna informacj bo sie do sosu zabieram. Rozumiem, że grzyby ze zdjęć 1/2 zidentyfikowałam dobrze?
Chyba łatwo pomylić cegalstoporego z innymi odmianami borowika(szatan, grubotrzonowy, czy ponury, jest coś co ewidentnie odróżnia ceglastporego?
i

#8491
od grudnia 2003

Na b.szatańskiego to raczej nie licz.B.ponury i grubotrzonowy mają siateczkę na trzonie ceglastopory nie ma siateczki.

#11
od września 2010

2011.08.24 19:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Magda G (magi79)
a grzyb na zdjęciach 5 i 6 ? Swoją drogą bardzo ładnie pachnie.

#741
od marca 2006

na fot. 5 i 6 - również borowik ceglastopory :-)

#12
od września 2010

2011.08.24 21:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Magda G (magi79)
Heh, a powinien nazywać się brązowopory :)
Dzięki pozdrawiam
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji