Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Marasmius alliaceus?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 czerwiec «

#2502
od maja 2009

2011.06.24 12:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Stosunkowo jeszcze młody las świerkowy z domieszką liściastych. Tak jak widać na pierwszej fotce gęsto porośnięta ściółka t. igiełkowym ale tuż obok znacznie większy samotny owocnik. Zapach wyraźny czosnkowy. Podejrzewam wobec tego, że jest to ten tytułowy?
Rósł na ściółce albo na czymś w niej zagrzebanym.


Nie wiem tylko jak się mam odnieść do informacji w Atlasie Marka:
"wyłącznie w buczynach na leżących gałęziach i innych resztkach drewna, rzadziej na ściółce. "


A może to jest Marasmius querceus.

#829
od grudnia 2005

Moim zdaniem jest to Marasmius scorodonius - twardzioszek czosnaczek.
Natomiast twardzioszek czosnkowy - Marasmius aliaceus rzeczywiście rośnie w buczynach i też pachnie czosnkiem, ale wygląda inaczej.

#8964
od maja 2003

2011.06.24 16:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Oj, tak, tak, M. scorodonius.

#2505
od maja 2009

2011.06.24 20:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Wybaczcie nowicjuszowi niewiedzę, ale do tej pory ignorowałem prawie zupełnie ten rodzaj. Może troszeczkę ze względu, na już coraz słabszy wzrok, ... a to przecież takie "maluchy".
W tym roku pojawiło się ich tyle, że nie sposób przejść wśród nich obojętnie. Postanowiłem więc Was trochę "pomęczyć", tym bardziej, że z czasem krucho. Jak znajdę wolną chwilę na wypad w teren, to go z kolei brakuje go już na resztę.
Cholernie to wszystko czasochłonne:-(

Dzięki serdeczne:-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 czerwiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji