#1856
od września 2004
Na to wygląda, chyba nie ma innego gatunku maślaka, który ma takie łuseczki na kapeluszu i rośnie pod modrzewiami :-)
Ten gatunek jest pod ochroną, skoro już zebrałeś, to możesz zgłosić do rejestru, a szuszki wysłać do Ani.
Nie wiem, jaki sens ma ochrona tego gatunku, przecież dla dziesiątków grzybiarzy ten gatunek nie wyróżnia się niczym szczególnym od innych. Pewnie zwyczajnie trafia do koszyków, a potem do garnków...
Właśnie, dlatego zapytałem czy to on, chciałem się upewnić, żeby móc zgłosić do kącika. W takim razie jadę tam dzisiaj gdzie go znalazłem sfotografować go "in vivo". Pozdrawiam serdecznie.
Wygląda mi bardziej na maślaka szarego (lepkiego) (Suilus aeruginascens = S. viscidus)
Hmmm... Wrzuciłem pod mikroskop, żeby obejrzeć zarodniki i juz nic nie wiem :-( Zobaczyłem zarodniki gładkie, kształtu wrzecionowatego (na 100%), z kroplami, co pasuje do opisu tak jednego, jak i drugiego maślaka.
#1857
od września 2004
Bo u Boletales już tak jest, że w poszczególnych rodzajach grzybki mają bardzo podobne zarodniki :-)
Jedź tam i zrób więcej fotek, to nie będzie wątpliwości, bo faktycznie maślak szary też może mieć takie łuseczki na kapeluszu :-)
szare barwy na kapeluszu, szare pory - m. lepki - nie chce być inaczej
Szkoda, już sie ucieszyłem, że odkryłem coś ciekawego na mojej ukochanej Cytadeli, a tu tylko maślak lepki...:-( Dziękuję Wam obojgu za pomoc. Pozdrawiam.
Mówi się trudno i szuka się dalej :-))
zaraz, zaraz, ja przyjmuję tego maślaka do kącika, ma mało stanowisk w Polsce :-)
Poproszę o zgłoszenie z suszkiem :-)
no.... pewnie za późno, bo sosik z maslaczków się zrobił <rotfl> hahahahaa
:-)))) znajdzie nowe, ma je blisko (jakby ten sosik okazał się desperacką reakcją na rozczarowanie, że to nie trydencki :-))))
Łe, całe szczęście, że nie lubię maślaków w kuchni!!! Mam go, suszy się, zaraz wypełnię zgłoszenie :-)
#1353
od kwietnia 2004
Michał.
Aby uniknąć przepaleń, fotografuj obiekt w polu własnego cienia, to taka prosta rada, która czasem się przydaje.
Szczerze mówiąc, jak je sfotografowałem, na miejscu myślałem, że wszystko jest OK, dopiero jak je zobaczyłem w domu to zauważyłem że są prześwietlone. Dziękuję za radę, w przyszłości będę mądrzejszy. Pozdrawiam.
2006.06.16 21:12
Anna Hreczka
Czy ten maślak przebarwia się lekko na zielonkawo? Jeśli tak, to też mam jedno stanowisko, ale dopiero jak się pokaże w tym sezonie. U nas jeszcze marnie z grzybami.
Hmmm.... Mój sie nie przebarwił, ale może jest na to po prostu za stary :-)
Tak i jest związany z modrzewiem