Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
?Orbilia - czerwone masywne miseczki na drewniakopodobnej tapecie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 marzec «
i

#2443
od lipca 2004

2011.03.26 03:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
25.03.2011 r. Kazimierski Park Krajobrazowy. Rogów. Wąwóz "Wygony" (w miejscu połączenia z odnogą drugą po lewej - od dołu) INDEX 20110325-01 N51st15'52 E21st57'38, ATPOL FE-23

Kilkaset owocników. Na grubej drewniakopodobnej powłoce ("tapeta" raczej była na forum, niestety nie mogę jej skojarzyć ani znaleźć) Gałęzie leszczyny ?Corylus Topoli ?Populus leżące w dołku w pobliżu strumienia. W bezpośrednim sąsiedztwie rosły tylko grab, olcha, sosna
Owocniki średnicy ok. 0,1-0,2 mm

Tab.1.


Tab. 2.

#136
od sierpnia 2006

Ta "czarna powłoka" to może być Diatrype stigma.

#4305
od maja 2006

A te czerwone to raczej Nectria
i

#2445
od lipca 2004

2011.03.26 09:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
:-) Dziękuję.
Właśnie o Diatrype mi chodziło.
Ta "masywność" i "toporność" czerwonych owocników nie pasowały mi do Orbilia.
Jakoś nie "zakiełkowała" mi w głowie któraś z tych atlasowych stron:
http://www.grzyby.pl/gatunki/Nectria_episphaeria.htm
http://www.grzyby.pl/gatunki/Nectria_peziza.htm
Ech ta pamięć :-(

Czasami to mi "szczęka opada" ;-)
https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/395760.html

(wypowiedź edytowana przez bogdan 26.marca.2011)
i

#6465
od sierpnia 2002

2011.03.26 12:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Bogdan, przypominają miseczki ponieważ są suche i perytecja się zapadły (cecha zwana collapsing).
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 marzec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji