Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
małe kredowe blaszkowce z ??
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 luty «
i

#2934
od października 2007

2011.02.18 23:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Grzybki znalezione na początku października ub.r. w lesie sosnowym, w kupie chrustu sosnowego, a właściwie na jej obrzeżach. Wyrastały gromadkami na jakichś roślinnych szczątkach, których nie mogę sobie jakoś skojarzyć. Te gnijące szczątki raczej nie należą do żadnej z rosnących tam roślin, a najprędzej zostały tam wyrzucone przez człowieka. Szczątki te zawierają nasiona, może więc są to jakieś gnijące owocostany ?

1
2
3
4

5
6
7
8

#8802
od maja 2003

2011.02.18 23:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
:-))) to nie nasiona, to bulwki pieniążka ciemnobulwkowego (Collybia tuberosa).
i

#2938
od października 2007

2011.02.18 23:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Ło kurde :)) Zatem to następny "pospoliciak" o którym niewiele wiadomości w necie i książkach (po polsku), chociaż u Marka w atlasie jest :) .Pospoliciak dałem w cudzysłów, bo osobiście miałem okazję spotkać go tylko raz. Mowa o ostatnich trzech latach, bo wcześniej nie sądzę bym zwrócił na niego uwagę :)

Dzięki, Aniu

#8804
od maja 2003

2011.02.19 08:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
W sumie są bardzo pospolite. Masowo rosną na resztkach grzybów jesienią. I C. cookei i C. tuberosa i bezbulwkowy C. cirrhata. U mnie w parku często widzę je na szczątkach wachlarzowców, a w pobliskim lesie chyba na szczątkach Laccaria, albo innych "drobnych" owocnikach. Zawsze gromadnie. częściej spotykam C. cookei
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 luty «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji