Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czernidłak cienki, wiotki (jak włos) na odchodach dzika (Sus scrofa)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Coprinus s.l. (Coprinus, Coprinopsis, Coprinellus, Parasola) « starsze wątki (do 27 grudnia 2011) «

#2281
od lipca 2004

2011.01.21 00:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
04.08.2010 r. Wyspa Sobieszewska. Gdańsk-Świbno. INDEX 20100804-10 N: 54st20’43 E: 18st54’25, ATPOL DA-82

Las sosnowy (pas ochronny wydm). Ok. 100-150m od plaży, ok. 200-300m „asfaltówką” na zachód od drogi nr 7.

Tablica 1. 07.08.2010 INDEX 20100804-10a - Hodowla w domu (brak eksykatu)
1 owocnik, śr. 1 mm, wys. 12 mm., trzon delikatnie owłosiony-orzęsiony


Tablica 2. 09.08.2010 INDEX 20100804-10b – Hodowla w domu
4 owocniki, śr. do 1,5 mm, wys. do 38 mm.

#503
od września 2005

C. pusillulus (= C. heptemerus v. parvisporus)

#2753
od lipca 2004

2011.12.15 11:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Mając mało owocników jako eksykaty pozwoliłem sobie "nastawić" kupki na owocnikowanie.
Przypuszczam, że to ten sam gatunek. W wolnej chwili załączę fotki mikrocech i poproszę Błażeja o opinię, czy są one wystarczające na potwierdzenie gatunku.

Tab. 3


Tab. 4 Tak się dzieje z owocnikami w ciągu 1. minuty po wyjęciu z hodowli w lodówce.
Na odchodach po namoczeniu, po 24 godzinach w temperaturze pokojowej, wieczorem pokazało się kilka maleństw (ok. 1 mm wysokości) jak w Tab. 3 foto 5. Nad ranem nie było za bardzo co fotografować.
Oczywiście trzeba mieć świadomość, że owocniki wyjęte z lodówki tak gwałtownie reagowały na zmianę temperatury.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Coprinus s.l. (Coprinus, Coprinopsis, Coprinellus, Parasola) « starsze wątki (do 27 grudnia 2011) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji