Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Zapachniało pieczarką
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 październik «

#226

pio
Stanowisko w kwaterze liściastej.
Brzozy, leszczyny. Wilgoć i półmrok. Kapelusz szarawy, lekko podwinięty. Blaszki kremowawe. Trzon biały, masywny. Pęłny. Miąższ biały. Zapach pieczarkowy.

#440

2004.10.13 19:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Na pewno zapach pieczarkowy? Wygląda mi to na gąsówkę mglistą. Była jadalna, ale już nie jest, bo podobno może zaszkodzić. Nie próbowałam.

#235

Tak mi się przynajmniej wydawało.

#359

2004.10.14 00:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
W znalezionych i po części zebranych wczoraj przeze mnie nie było tak całkowicie jasnych kapeluszy - zawsze troszkę przydymione, zaszarzałe itp.

Jednak trzon i pokrój są nad wyraz wymowne :-)

Z wczorajszych nic nie zostawiłem prócz tych trzech "małolatków" :-(

#446

2004.10.14 09:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
U mnie potrafią być takie jaśniutkie, gdy są młode. Rośnie ich pełno. Wychodzą spod liści. Towarzyszą im stale gąsówki podwinięte i gąsówki nagie. Tych ostatnich, niestety, najmniej.

#383

2004.10.14 13:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
A kolor wysypu??

#238

Próba z wysypem nie udała się. Nic nie widzę ani na białym, ani na czarnym tle.

#367

2004.10.14 14:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Z tym wysypem mnie zastanowiło, u tych moich gąsówek.

Położyłem wczoraj po trzy kapelusze w trzech fazach dojrzałości na trzy różne tła papieru, razem dziewięć kapeluszy i ... ani jednego wysypu ?

Nie to, żebym się bał co mi przyjdzie jeść, chciałem mieć zeskanowany ładny wysyp :-)

Może to wina tych ostatnich przymrozków ???

#386

2004.10.14 14:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
:-( Grzyby sypią jak są dojrzałe. Widocznie mieliście za młode owocniki (albo np. było za ciepło i zaschły zamiast sypać :-). Dobrze jest kartki z kapeluszami położyć z chłodnym miejscu. Czasem nakrywam też kapelusze np. kubkiem od jogurtu, żeby ograniczyć parowanie :-). Spróbujcie z większymi gasówkami :-)

#368

2004.10.14 14:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Owocniki użyłem różne, nawet bardzo rozwinięte, więc w moim przypadku to nie to :-)

Natomiast zbyt szybkie wysychanie będzie pewnie strzałem w dziesiątkę - w kuchni, ma szafce pod sufitem, kaloryfery silnie grzeją - chyba nie mogłem stworzyć im gorszych warunków do "wysypania się" :-(.

Ale mamy za to bardzo cenną i istotną wskazówkę na przyszłość - dziękujemy Aniu :-)))

#239

W moim przypadku to chyba i jedno i drugie.
Ale inne grzyby wysypały.

#369

2004.10.14 15:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Mam od dawna jakąś fobię na punkcie pieczarek z lasu ???
Podświadomie czuję jakąś obawę, przecież niczym nieuzasadnioną (nie mówię tu o maleńkich pieczarkopodobnych grzybach u których nie wiadomo co jest pod błoniastą osłoną) :-(

Tycz sporo wysypało zaraz przed przymrozkami w podpuławskim lesie



#94

Boguslaw, a pachniało to coś anyżem?

(wiadomość edytowana przez spinczer 14.Październik.2004)

#371

2004.10.14 15:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Od pewnego czasu z wąchaniem grzybów jestem uzależniony od żony (robi mi za organ powonienia), na razie muszę czekać na jej powrót :-(

Ja wąchając je może i wyczuwam nutę, minimalną nuteńkę anyżu, a może tylko chcę wyczuć :-)

Swoją drogą to to kobiety są wyrafinowane, za te Jej "wąchacze" usługi, jetem w różnych domowych działaniach niemiłosiernie wykorzystywany, czasem wręcz szantażowany :-(

#95

Ten zagięty, bulwiasty trzonek i żółknący kapelusz przywodzi mi na myśl pieczarkę bulwiastą, a ta pachnie właśnie anyżem.

#460

2004.10.14 17:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Dla jednych anyż, dla drugich wanilia... Dla mnie to jest miły, ciepły,słodki aromat. Jeżeli tak nie pachnie, to nie jeść, bo to może być trująca pieczarka żółtawa, która śmierdzi karbolem, albo tak samo pachnąca pieczarka płaska. Są i inne różnice, ale ten zapach jest, moim zdaniem, najbardziej miarodajny. Oczywiście mówię o przypadku, gdy jesteśmy pewni, że mamy do czynienia z pieczarką.

#98

Raz znalazłem bulwiastą, ale nie została zjedzona.
Trafiła do zielnika, jak wiele innych :)

#377

2004.10.15 09:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Te moje pachną raczej anyżem (z pewnością bardzo miło) - ocena zapachu dokonana przez żonę.

"Zapłaciłem" za to szorowaniem sedesu, po imprezie, środek nocy :-(
Bez komentarza !!!

#378

2004.10.15 09:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Sebastian, typowy mikologiczny zielnik to eksykaty w torebeczkach strunowych, popakowane w pudła ?
Jeśli tak co co powinno się znaleźć w takim zielniku (oczywiście oprócz maksymalnie dokładnego opisu i samego owocnika :-)

Kiedyś były porady Amina w którymś z wątków ale nie pamiętam w którym.

Kiedyś namiętnie bawiłem się w robenie zielnika roślin naczyniowych.
Aby taki zielnik miał jako taką wartość naukową, trzeba się było więcej niż troszkę przyłożyć.

Stąd moje pytanie o zielnik grzybów :-)

#285

2004.10.15 10:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (admin)
Bezcenne rady admina były są i będą tam gdzie były.

Zielnik (termin mykoteka chyba się nie przyjmie) grzybów będzie Ci przydatny jak będziesz korzystał z mikroskopu.
Będzie przydatny innym jeśli będą chcieli zweryfikować Twoje oznaczenie.

#381

2004.10.15 10:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
"Najciemniej pod latarnią" :-(
Diękuję :-)

#382

2004.10.15 10:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Mam wrażenie, że Admin dzień i noc siedzi przy komputerze, obserwuje co się dzieje na forum i wodpowiednim momencie wkracza :-)

Coś jak w "Big brother" :-) - oczywiście żart.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji