Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Potężne trzony !
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 październik «

#216

bc
bc2
Cóż to za okaz?

#12

2004.10.12 23:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Kowalski (figo)
Gąsówka szarofioletowa ?

#79

2004.10.12 23:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Czyżby jej łacińska nazwa brzmiała Lepista luscina?

#346

2004.10.13 02:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

C. mazurkei (bogdan)
Ja bym stawiał na młoddą G. nagą (Lepista nuda)?
Jedynie niepokoją mnie jasne blaszki, choć u młodych być może nie stanowi to problemu ?
Jeszcze ta biała grzybnia u podstawy trzonu ?

Ew. G. brudna (Lepista sordida)???

Jednak dam sobie na dziś już spokój, bo zaczyna mi się w głowie robić "groch z kapustą" :-(

G. szarofioletowa to Lepista glaucocana.

#347

2004.10.13 02:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

C. mazurkei (bogdan)
A może i Gąsówka szarofioletowa ?

Mam już DOŚĆ, DOŚĆ, DOŚĆ

#419

2004.10.13 13:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Na pewno nie gąsówka naga. Jest absolutnie niepodobna. Gąsówka naga nie ma takiej ziarnistości na kapeluszu. Nie ten odcień, nie ta konsystencja. Nie taki trzon.Ten grzyb wygląda na bardzo chropowaty i kruchy. Podejrzewam też, że nie jest to gąsówka dwubarwna. Gąsówka mglista też nie. Może to w ogóle nie być gąsówka.

#353

2004.10.13 13:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Faktycznie z tą nagą "palnąłem jak łysy grzywą o beton" :-(

Na usprawiedliwienie mogę dodać, że już ledwo siedziałem przy komputerze :-(

Morał: "Lepiej się wcale nie odzywać, niż odzywać się tak głupio" jak tom ja uczynił :-(((

#422

2004.10.13 13:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Och,proszę, nie żartuj tak! Przecież wszyscy czasami piszemy głupoty! O to chodzi! Ja też czasem myślę: a może by nie robić z siebie głupa? Potem jednak myślę, że przecież to forum po to jest, żeby gadać i się uczyć na błędach i nie- swoich i cudzych.:)

#355

2004.10.13 16:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
:-) Oooo!!! Już mi znacznie lżej na duszy :-)
Jolu, dzięki za duchowe wsparcie :-)

Tym bardziej, że wracając z córą z przedszkola zaszliśmy do małego lasku i "przytachaliśmy" reklamówkę przepięknych i zdrowych jak koń gąsówek mglistych ( w lasku zostało jeszcze z pięć razy tyle).

Ponieważ wcześniej używałem je w niewielkich ilościach jako dodatek do mieszanek nie chciałem wszystkich wykosić, bo nie wiem jakie będą ich walory smakowe w opcji solo.

Z pewnością część pójdzie w słoiczki, bo są tak jędrne i sprężyste, że aż się same o to proszą :-)

Mimo, że u Marka w CD atlasie jest ...zapach wyraźny, bardzo charakterystyczny, niezbyt miły (kwaskowaty, mączno-zjełczały)., gdy wsadzam nos w tą reklamówkę, to jest on intensywny i charakterystyczny, jednak dodatkowo (dla mnie) pociągająco-inspirujący, zachęcający do kulinarnych doświadczeń :-) - moja ocena może się mijać z prawdą bo ciągle mam silny katar :-(

#442

2004.10.13 19:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Jesteś świadom tego, że gąsówka mglista może wywołać sensacje żołądkowe u wrażliwych osób? Ja tego nie przerabiałam, ale tak jest w literaturze. Poczekaj może, co powiedzą inni...

#377

2004.10.14 12:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Tez nie jadłam, bo zapach był dla mnie "niedoprzejścia". Literatura rzecze, żeby uważać na możliwość pomyłki z wieruszką zatokowatą (sypie zarodnikami na różowo) i że młode owocniki mają szczególną tendencję do powodowania zaburzeń żołądkowych. No i piszą jeszcze, że należy obgotować i odlać wodę, ale nie znalazłam jakiegoś jasnego wytłumaczenia jaka to substancja powinna byc wylana z wodą. A i piszą jeszcze, że gąsówki mgliste są dobre marynowane.
Marku, a ten kapelusz grzybków na zdjęciu to był taki fioletowawy jak widać na ekranie czy tylko szary??

#366

2004.10.14 13:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Pierwsze praktyczne informacje o walorach i "niewalorach" gąsówki mglistej w wątku
Gąsówka mglista - zbierać czy nie ?"

#385

2004.10.14 13:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Widziałam :-) Ciekawe czy Ci będą smakować te marynowane?

#48

Ja bym jednak skłonił się ku Tricholoma.Popatrzcie na tą wyrażnie odgraniczoną białą strefe w górze trzonaA co do fioletu to chyba jestem daltonistą bo nie za bardzo je widze:)

#518

2004.10.21 12:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Czy ta biała strefa w górze trzonu to jakaś cecha charakterystyczna dla Tricholoma? Nigdy nie zwracałam na to uwagi. Raczej blaszki i konsystencja.

#51

Niektóre gatunki gąsek,szczególnie z tych o brązowych kapeluszach mają wyrażną strefe w szczycie trzona,która pomaga w identyfikacji gatunku
i

#78

2005.01.03 12:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Reaktywacja.
Z rozmów poza forum pojawiła się hipoteza gąski olgrzymiej (Tricholoma colossus).

Hm?
i

#79

2005.01.03 12:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Tu jeszcze trzy fotografie Marka Kozłowskiego:

1

2

3
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji