Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mleczaj pod świerkiem.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 październik «

#215

ml
Może będą pytania, to będę starał się coś uzupełnić.

#9

2004.10.12 21:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Kowalski (figo)
Mleczaj smaczny ta myślę.

#78

2004.10.12 22:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Tak, mi też pasuje. Mleczaj smaczny śmierdzi śledziami. Czy te miały taki zapach?

#82

Zalatywał śledziem???

#10

2004.10.12 22:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Kowalski (figo)
Tak ten śledziowy zapach wydziela się zwłaszcza podczas smażenia.

#219

Wysmażyłem fotkę. Grzyba niestety nie.

#84

Trzeba go było powąchać i wymlaskać, jak radził Pimpek albo Ania... już nie pamiętam.

Jednak to chyba smaczny...
Nie wiem tylko, co jest smacznego w takim śmierdzielu.

(wiadomość edytowana przez spinczer 12.Październik.2004)

#80

2004.10.12 23:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Właśnie. Jak taki grzyb może być smaczny? Może to kwestia gustu, tak jak te głownie kukurydzy i inne syfy.

#97

2004.10.12 23:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Tylko nie śmierdzielu!
Jestem wielkim wielbicielem mleczaja smacznego smażonego na masełku z odrobiną cebulki i zielonym pieprzem, i bądę go bronił do ostatniej kropli mleczka!
Zapewniam Cię, Sebastianie, że zapach w trakcie smażenia zmienia się na całkiem interesujący i mile drażniący nos, a w razie czego zawsze możesz dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej.
Nie każdemu będzie także odpowiadała dość zwarta konsystencja miąższu tego grzybka, ale ja lubię go właśnie za tą chrupkość.
Młode owocniki polecam także z grilla. Mniam.
A na marginesie ten mleczaj ze zdjęcia to owszem, kolorystykę ma zbliżoną do Lactarius volemus, ale pokrojem to mi zupełnie na smacznego nie pasuje...

#81

2004.10.12 23:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Czasem zdarzają się różne odchyły...

#98

2004.10.12 23:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Cieszę się Maćku, że zostawisz m. smacznego dla mnie :-) Zbieraj sobie nudne prawdziwki.

#82

2004.10.12 23:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Jeszcze nigdy smacznego nie spotkałem, ale jak znajdę, to spróbuję.
A odchyły dotyczyły wyglądu grzyba. Tak mówię na wszelki wypadek, gdybyś sobie coś pomyślał.

#86

Racja...
Może przesadziłem ze śmierdzielem...
W porównaniu z takim sromotnikiem bezwstydnym, to m. smaczny bardzo ładnie pachnie :)
śledziem...

Nie mógłby pachnieć przyjemniej?
Np: orzechami
???????????????????????????????

Czemu akurat śledziem???



O co chodzi Maćkowi z tymi odchyłami???
O Darka, czy pokrój grzyba?:)

#83

2004.10.12 23:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Nie czytałeś mojej ostatniej wypowiedzi??????????

#87

A! Widać gdy odszedłem od kompa zdążyłeś odpisać...

Nie zauważyłem :)

#341

2004.10.13 00:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

C. mazurkei (bogdan)
Jadłem m. smacznego 2-3 razy w życiu, gdzieś koło 1982-83 roku.
Było to w Olecku na Suwalszczyźnie, podczas paru wizyt u byłej sympatii.

Trzy dania utkwiły mi szczególnie w pamięci, bo nigdy wcześniej ich nie jadłem i zauroczyły mnie swoim smakiem.
Były to:
- kiszone opieńki (fantastyczne),
- wędzone sieje i sielawy (wyśmienite),
i ...
- smażone mleczaje smaczne (bardzo dobre) :-)

Świeżych m. smacznych nigdy nie wąchałem, a u tamtych smażonych, żadnego śledziowego posmaku nie pamiętam, mi się bardziej kojarzyły z letnim, rozgrzanym lasem sosnowym.
Smażone miały taki troszkę specyficzny smak i zapach, ale właśnie to mi bardzo pasowało :-)

W moich stronach ich nie spotykam (albo nie umiem spotkać) w związku z czym pozostają mi tylko te doznania kulinarne sprzed wielu lat :-(

#84

2004.10.13 00:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Fajnie sobie zmieniłeś nazwisko, tylko nie do końca to czaję.

#344

2004.10.13 01:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

C. mazurkei (bogdan)
Olaras sugerował mi na C. mazurei, ale za bardzo mi się kojarzyło z Mazurami, więc dodałem "k" i dla mnie jest teraz bardziej swojsko i tak... delikatniej :-)

A wogóle, to "wina" Joli, bo "...Darek naprowadził...,
ale taka "sztańska" sugestia rzucona mimochodem, mogła się zrodzić tylko w kobiecej główce :-)))

Jak chcesz zaczaić to zajrzyj tu:
https://www.bio-forum.pl/messages/33/3489.html

#416

2004.10.13 12:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Pijemy z Olarasem zdrowie naszego Czcigodnego C.mazurkei! Mleczkiem mleczaja smacznego.
Też znam go tylko z dzieciństwa. Mama to zbierała i jadła smażone na płycie kuchennej. Nie dała mi nigdy, bo bała się, że mi zaszkodzi. Teraz są tego skutki - nie wiem, czy poznałabym go w lesie. Pamiętam, albo wiem z książek, że jest taki z wyglądu bardziej gołąbkowy, niż mleczajowy, że jego mleczko szrzeje i że pachnie śledziem. Chętnie bym zjadła.:)

#417

2004.10.13 13:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Darek. Co Ci nie pasuje w tym mleczaju na smacznego? Czytam i nie mogę się połapać.

#351

2004.10.13 13:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Wg mnie taki typowy powinien być krępy, gruby, "niskopodwoziowy", w wojsku takich żołnierzy określa się mianem "taboret" :-)

Te są bardziej "strzeliste" i "wysokopienne".
Przejrzałem parę stron, i takich jak z fotki Marka też jest sporo :-)

#0

2004.10.15 22:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janeq
Zaintrygowały mnie kiszone opienki, moze miałeś na mysli marynowane?

#397

2004.10.16 00:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Przepraszam, miło być kwaszone, takie przejęzyczenie :-(

#101

2004.10.16 22:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Jola! Bogdan dobrze to ujął. Jak na mleczaja smacznego to ten grzybek jest nieco zbyt "rachityczny". Poza tym brzeg kapelusza u smacznego bardzo długo jest podwinięty, a potem podgięty i dopiero u leciwych okazów może się wyprostować. Te ze zdjęcia wyglądają na młode owocniki, a brzeg... sama widzisz. Nie można wykluczyć, że to rzeczywiście mleczaj smaczny, ale według mnie to inny gatunek. Nie mam pojęcia jaki.

#400

2004.10.17 09:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Z tym podwinięciem brzegu to słuszne spostrzeżenie
- ja nie zwróciłem na to uwagi :-(

Te przeglądane przeze mnie w necie (nawet takie "rachityczne", zwłaszcza młode mają stanowczo podwinięty brzeg.

???
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji