Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
silny zapach anyżku - co zacz?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 październik «

#39

W liściastym lesie - brzozy, dęby, jesiony, itd. znalazłem rodzinę jednolicie zielonych grzybków z oszronionymi kapeluszami i trzonami. Kapelusze z małym garbkiem i lekko podwiniętym brzegiem. Blaszki dość elastyczne, gęsto upakowane. Najmniejszy miał średnicę około 1 cm, największy około 5. Bardzo ładne, mięsiste grzybki i ten wyraźny zapach. Podpowiedzcie, proszę - co to jest?

#70

Może to był pierścieniak grynszpanowy
(Stropharia aeruginosa)???

Ale ten zapach... coś mi tu śmierdzi :)

Skórka była sucha, czy śluzowata?

#65

2004.10.11 18:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Też mi pasuje do grynszpanowego.
Czy miały pirścień?
Jeszcze jedno: Dużo pomógłby wysyp zarodników, powinien być purpurowobrązowy.

#356

2004.10.11 18:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Lejkówka wonna :-)) Tak sadzę. Przydałby się kolor blaszek i ta obecność (lub nie) pierścienia.

#71

Racja, młoda l. wonna może mieć garbek...
no i zapach by się zgadzał :)

#357

2004.10.11 18:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Garbek jak garbek - te zarodniki ważne :-)))

#40

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Pierścienia nie ma. Blaszki w kolorze reszty - tak, jak napisałem. Rzeczywiście podobna do lejkówek. Taki sam sposób łączenia się blaszek z trzonem. Kiedy się coś wysypie, to poinformuję. A tę lajkówkę się je?

#41

Z pewnością nie jest to pierścieniak. Te zbierałem do dekoracji niejednokrotnie.

#68

2004.10.11 20:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Nie je się, z powodu zapachu, ale nie jest trująca. Jak chcesz, możesz spróbować.

#399

2004.10.11 20:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Lejkówkę wonną można zjeść, ale smak ma taki niespecjalny - anyżkowy. Jak już urwiesz - dodaj do reszty grzybów. Nie zaszkodzi Ci. To jest tak, jak z gąsówką nagą, lub jabłkowym piwem. Pierwszy kęs,łyk - pyszne, drugi - może być, trzeci - ohyzda!

#42

Dziękuję bardzo. Z pewnością spróbuję.

#43

Wysypały się zarodniki. Są bladokremowe. Znalazłem też opis w atlasie Davida Peglera (Larousse) i już nie mam wątpliwości.

#44

Wysypały się zarodniki. Są bladokremowe. Znalazłem też opis w atlasie Davida Peglera (Larousse) i już nie mam wątpliwości.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji