#3080
od kwietnia 2004
Trochę Ci za ciemne wyszło? Blaszki białe? Zapach ogórkowo-mączny, przenikliwy? Majówka wiosenna. Jadalna, ale lepiej w masie z innymi grzybami. Sama jest dobra, ale na jednej grzance, potem już nie smakuje...Nie podaję łacińskiej nazwy, bo mi wyleciała na chwilę z pamięci, a gdy wejdę w Atlas Marka - przy wyjściu zamknie mi się i ta strona. Nie wiecie, jak to zrobić, żeby mi się nie zamykały wszystkie karty jednocześnie? Po co ja aktualizowałam tego Firefoxa? Takie głupoty mi wychodzą teraz. Uciążliwe toto.
#3082
od kwietnia 2004
Calocybe gambosa - gęśnica wiosenna.
Marku, Ty widziałeś tę drugą Calocybe? Tę, którą masz w Atlasie z Czech? Ona bardzo podobna do gambosa. Mówię o tej białej. Czy możliwe jest, że to po prostu taka bielutka odmiana? Jak to wygląda w naturze? Nie jest możliwe, że my tu mylimy je obie ze sobą? Jadalna jest?