Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
grzyb podobny do borowika
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
i

#484
od czerwca 2006

2010.09.24 22:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krystyna Hładij (krzysia)
Jasny (żółty kapelusz i trzon), rurki pod spodem ciemne i krótkie, brązowo-czerwonawe, grzyb nie sinieje po przełamaniu, w smaku dobry.





i

#260
od sierpnia 2008

Mimo bardzo słabej jakości zdjęć, na 99.99% będę obstawiał maślaka pstrego. Nie wiem, ale czasem w ogóle nie sinieją tylko robią się lekko pomarańczowe na miejscu uszkodzenia.

#33
od lipca 2010

Też mi się wydaje, że to maślak pstry, wysypało ich we wrześniu dużo. Wygląda na trochę suchego?

#4
od września 2010

2010.09.25 19:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Pppp (snake7)

#59
od października 2009

Jeśli sinieje to na 100% maślak pstry
i

#485
od czerwca 2006

2010.09.25 21:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krystyna Hładij (krzysia)
W ogóle nie siniał! Ja tam właśnie zbierałam maślaka pstrego, można powiedzieć, że tonami. Zauważcie, że rurki są zupełnie inaczej zetknięte z trzonem. Wrastają aż na trzon.
i

#513
od stycznia 2009

2010.09.25 21:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
To jest maślak pstry. Czasem nie sinieją. W tym roku znalazłem dwie sztuki i żadna z nich nie siniała. To pewnie jak z koźlarzami pomarańczowymi - czasem czernieją całkowicie, a czasem niemalże wcale. Dyskusję zamknęłoby wstawienie odpowiedniej jakości fotek, zawierających także powierzchnię kapelusza - bez tego oznaczenie zawsze będzie obarczone większym ryzykiem błędu.

#435
od sierpnia 2007

2010.09.25 22:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Bez wątpienia maślak pstry (Suillus variegatus).
i

#486
od czerwca 2006

2010.09.26 11:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krystyna Hładij (krzysia)
Pewnie macie rację. Tylko co ja zbierałam? Może to był inny maślak. Tamte już zjedliśmy. Widuję je b. często w Niskich Tatrach i zawsze w ogromnych ilościach. Też są żółte i często rosną nawet na szczytach, np. na Wielkiej Wapienicy.

#63
od października 2009

Jestem akwarystą i tutaj w ramach gatunku występują odmiany barwne. Może jest i tak w przypadku grzybów ?
i

#440
od sierpnia 2007

2010.09.26 18:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
U grzybów też są formy/odmiany w obrębie jednego gatunku. Ale akurat w przypadku tego wątku to kompletnie nie rozumiem, o co chodzi z tym maslakiem i co niby jest w nim takiego niezwykłego jak na ten gatunek. Moim zdaniem nic. Najzwyklejszy maślak pstry.
i

#488
od czerwca 2006

2010.09.27 15:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krystyna Hładij (krzysia)
Powtarzam: zbierane (i już zjedzone) w tym właśnie miejscu maślaki pstre wyglądały zupełnie tak, jak w wątku, który mi poleciliście na stronie. Rurki nie stykały się bezpośrednio z trzonem, miały też drobniejszy trzon. Było ich tam bardzo dużo. Te trzy, tu prezentowane, były zupełnie inne: jasnożółte - jednolicie trzon i kapelusz, rurki wchodziły na trzon i były znacznie krótsze, zupełnie nie siniały, miały podwinięty kapelusz i pokrojem przypominały prawdziwka. Pstre młode i starsze nie miały podwiniętego kapelusza . Nie miały też wyraźnego pokroju prawdziwka i oczywiście siniały. Z tego powodu je tu pokazałam i na wszelki wypadek nie jadłam. Może faktycznie to 2 podgatunki.
i

#489
od czerwca 2006

2010.09.27 15:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krystyna Hładij (krzysia)
I jeszcze jedno, tam nie było nigdzie sosen. To było w Niskich Tatrach pod Kralową Holą. Chyba, że nie zauważyłam jakiejś limby.

#3
od września 2010

2010.09.27 15:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kamil Borowik (kmz321z)
Co do sinienia to zebrałem tydzień temu ok 40 sztuk pstrych w jednym miejscu i żaden nie zsiniał nawet trochę :) Ale te tutaj pozatym faktycznie i tak są jakieś nie typowe... Ale też jakośc zdjęć tragiczna :)

#5103
od kwietnia 2004

2010.09.28 20:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Maślak pstry
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji