Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Blaszkowe-stożkowe.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 czerwiec «
i

#1559
od grudnia 2003

Pod klonami w wilgotnym miejscu




Zapach trudny do określenia,kwiaty?
Wysyp biało-kremowy.

#161
od kwietnia 2004

Collybia?

#1774
od września 2004

Tak wygląda, ale ja wymiękam...
i

#3067
od kwietnia 2004

2006.06.01 20:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
A nie zaryzykować Rhodocollybia butyracea ze względu na ten trzon pokryty grzybnią? To dość charakterystyczna cecha.
i

#119
od kwietnia 2006

2006.06.01 22:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Wszystko pasuje. Blaszki, wysyp. Teraz w lasach spotykam Gymnopus dryophilus (Collybia dryophila), a czy na Rhodocollybia butyracea nie będzie za wcześnie? Znam tylko dąbrowy dlatego pytam. Niecierpliwie czekam, czy zaryzykujemy:-)
i

#3068
od kwietnia 2004

2006.06.02 07:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Niby za wcześnie i kapelusz na drugim zdjęciu mi nie pasuje. Niemniej jednak dziwolągi też się trafiają. Masz szansę przyjrzeć się temu jeszcze raz? Może starsze inaczej wygląda?

#1569
od grudnia 2003

Zobaczę,jak będą.
i

#1578
od grudnia 2003

No są



Spróbowałem nawet-smak łagodny.

#3076
od kwietnia 2004

2006.06.03 07:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Tak! Jadalne, niesmaczne. Chyba, że ktoś się uprze.
i

#127
od kwietnia 2006

2006.06.03 11:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Odróżniasz je Jolu po grzybni na trzonie? kolor kapelusza mnie zwiódł. Nawet ostatnie zdjęcia (dwa) wyglądają jak pieniążek dębowy. Trzecie od końca już pokrojem jak maślany. pozdrawiam.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 czerwiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji