Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
kania
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «

#10
od września 2010

a tu z kolei wolałbym usłysześ że to dobra jadalna kania, ponieważ została już skonsumowana :)

przecięta łodyga miała biały przekrój, wokół czyste otoczenie, prawie łąka, brak śmieci

i

#6364
od sierpnia 2002

2010.09.19 13:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
a tu z kolei wolałbym usłysześ że to dobra jadalna kania, ponieważ została już skonsumowana :)

CUDOWNY FRAGMENT !!

#8613
od maja 2003

2010.09.19 14:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Tak, czubajka kania. Ale ze swoją umiejętnością patrzenia na cechy owocników, to pytaj raczej PRZED konsumpcją.
i

#2635
od października 2007

2010.09.19 14:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)

cytat:

a tu z kolei wolałbym usłysześ że to dobra jadalna kania, ponieważ została już skonsumowana




Gdyby to było coś innego,mógłbyś nie zdążyć przeczytać odpowiedzi.Amen.

#2
od października 2007

2010.09.19 15:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tadeusz Malys (sklenar)
a to też kanie?

#8614
od maja 2003

2010.09.19 15:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Tak. Czubajka gwiaździsta. Jadalna.

#13
od września 2010

ups... przepraszam za być może niewystarczająco żartobliwy ton postu :(, nie było moją intencją sianie 'paniki' na forum (a może nie jest to najlepszy temat do żartów, ja lubie czarny humor ;))

śpieszyłem się i może nie do końca przemyślałem treść, wprawdzie w innym poście napisałem że dopiero uczę się odróżniać blaszkowe, ale kanię akurat bym poznał 'z zamkniętymi oczami'...

z drugiej strony dopiero na forum spotkałem się z czubajkami czerwieniejącymi (jest świetny wątek ze zdjęciami obu obok siebie, wyraźnie widać różnice), to chyba najbardziej podobne do kań grzyby, których jedzenie nie jest wskazane?

#26
od września 2010

2010.09.19 22:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kamil ZZZ (kmz321)
Czubajki czerwieniejące ja osobiście zawsze jadłem i były prawie równie smaczne co kania.Są uznawane jadalne jednak problem w tym,że pojawiła sie bardzo podobna odmiana ogrodowa,która jest trująca :( Więc nie warto ryzykować z ich zbieraniem !

#454
od września 2004

Niezły ryzykant z Ciebie Mirosławie ...

#38
od lipca 2009

2010.09.19 22:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ada (ediada)
Po czym stwierdziliście, że to kania a nie czerwieniejąca? Na tych zdjęciach nie widać w ogóle zygzakowatego wzorka na trzonie albo ja ślepa jestem ;)

#46
od września 2010

2010.09.19 23:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Kowalski (areecki)
"
Po czym stwierdziliście, że to kania a nie czerwieniejąca? Na tych zdjęciach nie widać w ogóle zygzakowatego wzorka na trzonie albo ja ślepa jestem ;)
"

Dobre pytanie, bo pierwsze 2 zdjęcia pasują mi kolorami i łuskami do kani
czerwieniejącej.

#25
od września 2010

to lubię - odrobina adrenaliny jeszcze nikomu nie zaszkodziła ;), no a na poważniej to jak pisałem wcześniej przekrojona łodyga pozostała biała, a i znajmy skusił się na kanię z okolicy tejże tydzień temu i jeszcze żyje :)

#8616
od maja 2003

2010.09.20 06:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Po układzie i charakterze łusek - błoniaste oddzielające się w postaci "błonek" czy łatek, a nie wełniste - jak u czerwieniejącej. Wzoru nie widać, ale nie zawsze jest widoczny. Nie widzimy całego trzonu. Piszę oczywiście o tym, co widzę na pierwszych dwóch zdjęciach.

Ale poruszyliście ważną rzecz - krytycznym i niedowierzającym trzeba być zawsze - a szczególnie, jeśli chodzi o grzyby do konsumpcji.
i

#5196
od kwietnia 2004

2010.09.20 09:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Za co przepraszasz? Za żart? My tu mamy poczucie humoru, że ho ho...
Przyjedź kiedyś na spotkanie ogólnopolskie to zobaczysz.

#26
od września 2010

a z przyjemnością :), zobaczymy, jak czas pozwoli to z miłą chęcią :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji