Wyraźny zygzakowaty wzór na trzonie wyróżnia czubajkę kanię Macrolepiota procera, a delikatniejszy nieco mniejszą czubajkę gwiażdzistą Macrolepiota konradii. Podobna, ale bez zygzakowatego wzoru na trzonie to czubajka czerwieniejąca Macrolepiota rachodes.
Wszystkie wyżej wymienione są jadalne.
Ostrzega się przed spożywaniem odmiany ogrodowej czubajki czerwieniejącej Macrolepiota rachodes var. bohemica, również bez zygzakowatego wzoru na trzonie, która może spowodować niedyspozycje żołądkowo-jelitowe, nie poleca się zbierać tej odmiany. Należy zatem dobrze rozpoznawać tę odmianę i nie zbierać czubajek tam, gdzie może rosnąć ta odmiana - w miejscach bogatych w resztki organiczne, w ogrodach, na kompoście, w parkach.
Wszystkie informacje o odmianie ogrodowej czubajki czerwieniejącej z Atlasu grzybów Marka Snowarskiego.
W ciągu ostatnich 2-3 tygodni było kilka wątków o czubajkach na forum, możesz je odszukać i jeszcze je poczytać.
Polecam szczególnie ten
https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/373117.html i linki z nim związane :-)
Moje własne wątpliwości co do rozpoznawania czubajki kani zostały wyjaśnione tu
https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/369575.html a inne tu
https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/372731.html https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/33.html&lm=1284853526 https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/370943.html https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/369502.html No i na koniec długiego wywodu, uwaga na czubajeczki, chociaż tworzą one dużo mniejsze owocniki i wykazują inne właściwe sobie cechy wyglądu i zapachu, ale należy wiedzieć, że są pośród nich gatunki silnie trujące i nigdy nie pójść na skróty, że zbiera się "młode" niewielkie jeszcze grzyby o niewykształconych charakterystycznych cechach. Z czubajeczkami należy się opatrzyć w terenie, na forum i w atlasach, a że są wśród nich gatunki zgłaszane do GREJ, to też warto wiedzieć, czy właśnie nie spotkaliśmy gatunku zgłaszalnego do GREJ, np. czubajeczki ostrołuskowej
https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/369469.html Podsumowując - muszą być spełnione warunki - okazały wielkością grzyb, charakterystycznie łuskowany kapelusz, zygzakowaty wzór na trzonie, odstawa trzonu cebulowato zgrubiała, podwójny grubobłoniasty przesuwalny pierścień, no i jeszcze zapach mąki - to będzie najokazalsza i nasmaczniejsza z czubajek - czubajka kania.