Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gąska ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «

#1891
od maja 2009

2010.09.18 21:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Grzybki te obserwuję już od kilku lat. Wyrastają ciągle w tym samym miejscu czyli na rozdrożu dróg leśnych. W pobliżu sosenek ale dokładnie w miejscu ich znalezienia wyrastania bardzo młode jeszcze topole/osiki.
Najwiekszy owocnik miał śr. kapelusza lekko ponad 10 cm, pozostałe znacznie mniej.
Zapach nie przykry ale tez i nie należący do przyjemnych.
Wysyp oczywiście biały.




#2633
od października 2007

2010.09.18 22:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Wygląda podblaszkowato.Sprawdź,czy skórka kapelusza nie jest czasem chrząstkowata.

#1892
od maja 2009

2010.09.18 22:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Raczej nie.
O ile sie nie mylę to podblaszaki/kępkowce rosną pozrastane z reguły korzeniami. W przypadku tego grzyba ani razu nie spotkałem się z tym zjawiskiem.

#1928
od maja 2009

2010.09.21 15:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Udało mi się wykonac kilka zdjęć w naturze wiec je zaprezentuję bo nawet pomimo podpowiedzi Jacka nadal nie mogę znaleźć logicznego wytłumaczenia co do pochodzenia tego grzybka. Znalazłem równiez inne jego stanowisko w pasie przydrożnym wysadzonym dębami.

Faktycznie wygląda podblaszkowato???
Ale to i tak faktu nie zmienia że dalej zupełna niewiedza:-(







A teraz to nowe stanowisko. Zbliżeń nie pokazuję bo grzybki identycznie.


Jacku! - a jak wygląda ta chrząstkowata skórka ???
W przypadku tych grzybków, miejscami oddzielała się przezroczysta prawie błonka.

#1932
od maja 2009

2010.09.21 20:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Już wiem co to jest ta chrząstkowata skórka:-)
Jeśli sprawdzenie na owocniku lekko podeschniętym daje wiarygodne wyniki to muszę stwierdzić,że faktycznie przy łamaniu słychać lekki chrzęst. Wydaje mi się jednak, że ten chrzęst bardziej słychać gdy łamie się cieniutka warstewka miąższu znajdująca się tuż pod skórką a nie sama skórka.
Pod wpływem KOH miąższ ciemnieje.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji