Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to sowa?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «

#4
od września 2010

2010.09.16 18:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysztof (mlodyk123)
Witam ponownie. Byłem dziś w innym lesie i znalazłem całkiem sporą polanę usłaną poniższymi grzybami. Nigdy takich nie zbierałem, ale wydawało mi się że to sowy, więc je zebrałem. Nie mam jednak jakiejkolwiek pewności. Ponoć podobne są do jakiegoś trujaka. Proszę o ocenę i ewentualną pomoc w odróżnieniu trującego od jadalnej sowy.
i

#554
od stycznia 2009

2010.09.16 19:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
Dla mnie to czubajka czerwieniejąca - jadalna, a od czubajki kani (sowy) odróżnia się czerwienieniem miąższu oraz brakiem wzorka na trzonie i większymi, masywniejszymi łuskami na kapeluszu

#5
od września 2010

2010.09.16 19:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysztof (mlodyk123)

#5172
od kwietnia 2004

2010.09.16 19:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Czubajka czerwieniejąca

#26
od września 2010

2010.09.16 19:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Kowalski (areecki)
Nie znaleziono strony o podanym adresie.

#7
od września 2010

2010.09.16 19:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysztof (mlodyk123)

#8
od września 2010

2010.09.16 19:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysztof (mlodyk123)
Po przeczytaniu powyższego i tak nie wiem czy grzybki sobie przygotować czy nie.... A jeżeli są dobre to szkoda wyrzucić bo trochę tego nazbierałem...

#29
od września 2010

2010.09.16 19:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Kowalski (areecki)
O czubajce czerwieniejącej - odmiana ogrodowa

"Odmiana ogrodowa czubajki czerwieniejącej (Macrolepiota rachodes var. bohemica) (=var. hortensis) (druga fot. obok) rośnie na żyznej, próchniczej ziemi w ogrodach, na pryzmach kompostu, parkach, sadach. Ma mocniej zbudowane owocniki, większe łuski na kapeluszu, miąższ po uszkodzeniu przybiera barwę jaśniejszą, pomarańczowobrązową (pomarańczowołososiową). Ponieważ może powodować zatrucia nie poleca się zbierać tej odmiany."

Odpuść sobie :)

O czubajce czerwieniejącej :

"Jadalny, jada się panierowane kapelusze. W mojej opinii nie warto jej zbierać ponieważ w przeciwieństwie do czubajki kani brak jej jakiegokolwiek aromatu. Są też podejrzenia, że czasami może być przyczyną przejściowych niedyspozycji żołądkowo-jelitowych"

(wypowiedź edytowana przez areecki 16.września.2010)

#9
od września 2010

2010.09.16 19:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysztof (mlodyk123)
Załączm zdjęcie grzybka przeciętego około pół godziny temu widocznego powyżej.

#10
od września 2010

2010.09.16 20:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysztof (mlodyk123)
Dziękuję :)
W takim razie nie ryzykuję i pozbywam się grzybków.

#10
od września 2010

2010.09.17 10:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kamil ZZZ (kmz321)
Czy w odmianie ogrodowej zachodzi takie zjawisko (jak w odmianie tej jadalnej) ,że PO PEWNYM CZASIE miąższ z czerwonego staje się niemal czarny??
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji