Któryś z muchomorów :
Królewski / Plamisty ??? Niech ktoś podpowie .
#34
od lipca 2010
Muchomor twardawy - Amanita excelsa ???
Muchomor plamisty - Amanita pantherina???
Plamisty raczej nie - miałby czysto białe łatki na kapeluszu. Raczej twardawy (choć nie na pewno) lub czerwieniejący. Potrzebne zbliżenie na pierścień - czy były na nim prążki). No i szczegóły podstawy trzonu (rodzaj pochwy).
Jeśli twardawy to mozesz nawet zjeść jak dobrze obotujesz. Oczywiście zartuje - nie jemy muchomorów :D choc twardawy ponoć można to i tak bym nie zjadł :/
Twardawy nie jest smaczny.
Raczej Amanita rubescens niż A.spissa. Za tym drugim niewiele o ile cokolwiek przemawia.
Jaki tam kaniowaty trzonek?
Czy widziałeś kiedyś kanię?
Pewnie muchomor czerwonawy lub twardawy (jak ma prążki na pierścieniu).
Jak nie ma prążków to może być plamisty.
Czerwonawy i twardawy są jadalne i smaczne.
Czerwonawego jem sam i przyrządzam jak rydze.