maślak sitarz Suillus bovinus
Podobny jest maślarz pstry - jak je odróżnić ?
Większe pory ?
Jadalny, lecz uznawany za gorszy gatunek maślaka (przynajmniej w moich stronach)i z tego powodu mało kto go zbiera.
Jednak co do jadalności to nie ma obaw.
A tak profesjonalnie, to określa Marek S. w swoim atlasie:
"Grzyb jadalny, ale nie ceniony z uwagi na gąbczasty, elastyczny, gumowaty miąższ. Podczas gotowania i suszenia przebarwia charakterystycznie na czerwono-fioletowo, buraczkowo-fioletową, a w marynacie zachowuje miedziannoczerwoną barwę. Nietypowa barwa może odstraszać od jego jedzenia."
Janku, maslak pstry jest gatunkiem bardzo charakterystycznym jak i również maślak sitarz. Dla słabo opatrzonych, trudności może sprawić jedynie odróżnienie owocników w bardzo młodym wieku, że tak powiem , niemowlęcym:-)
Dziękuję serdecznie za pomoc, grzyby faktycznie zrobiły się lekko buraczkowe podczas gotowania. Na jutro wynajmę ciężarówkę po te grzybki :)
Życzę udanych zbiorów.
#1161
od lutego 2007
Maślak sitarz (Suillus bovinus) - grzyb który na Kaszubach jest dość intensywnie zbierany i suszony. Susz jest chętnie kupowany przez skupy, gdyż po zmieleniu jest super przyprawą (dodatkiem) do potraw mięsnych i zup.
Jak widać "co kraj to obyczaj" :-)
U mnie, tak jak wcześniej wspominałem, grzyb raczej pomijany przez grzybiarzy ale to chyba raczej ze względu na mnogość innych bardziej popularnych gatunków.
Sam osobiście, zbierałem go kilkakrotnie w okresach "bezgrzybia" i muszę przyznać że w zasadzie jest OK:-)
Ja do sitarza nic nie mam - jest sypmatyczny i smaczny :) No chyba ze naprawde trafię na wysyp np. rydzów i prawdziwków a nie mam miejsca w koszu to mają priorytet ;)
Wojciech Mazurkiewicz (gaborson) na forum od lutego 2007, wypowiedź #1161
Maślak sitarz (Suillus bovinus) - grzyb który na Kaszubach jest dość intensywnie zbierany i suszony. Susz jest chętnie kupowany przez skupy, gdyż po zmieleniu jest super przyprawą (dodatkiem) do potraw mięsnych i zup.
A ja też prawie z Kaszub... i nikt z moich znajomych, oraz ja także, "sitek" nie zbiera.
Zbieram sitaki. Są bardzo smaczne duszone, jako sos i w marynacie.