Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Nie maślak, ale co?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «

#1
od września 2010

2010.09.15 21:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysztof (mlodyk123)
Witam.
Zbieram tylko podstawowe grzyby, nikt z kim mieszkam również nie ma większego pojęcia o zbieractwie grzybów a że powstał spór w tym temacie proszę Was o opinie czy widoczne na zdjęciu grzyby są jadalne i co to jest? Teoretycznie wygląda jak maślak, jednak skórka z kapelusza nie schodzi, gąbka pod spodem jest z większymi otworami, grzyb śliski. Co ciekawe w moim otoczeniu rośnie w bardzo dużych ilościach i nikt go nie zbiera...
Proszę o pomoc.
Rodzina maœlaków???

#1525
od kwietnia 2004

maślak sitarz Suillus bovinus

#8
od września 2010

2010.09.15 21:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Kowalski (areecki)
Podobny jest maślarz pstry - jak je odróżnić ?
Większe pory ?

#1850
od maja 2009

2010.09.15 21:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Jadalny, lecz uznawany za gorszy gatunek maślaka (przynajmniej w moich stronach)i z tego powodu mało kto go zbiera.
Jednak co do jadalności to nie ma obaw.

A tak profesjonalnie, to określa Marek S. w swoim atlasie:
"Grzyb jadalny, ale nie ceniony z uwagi na gąbczasty, elastyczny, gumowaty miąższ. Podczas gotowania i suszenia przebarwia charakterystycznie na czerwono-fioletowo, buraczkowo-fioletową, a w marynacie zachowuje miedziannoczerwoną barwę. Nietypowa barwa może odstraszać od jego jedzenia."

Janku, maslak pstry jest gatunkiem bardzo charakterystycznym jak i również maślak sitarz. Dla słabo opatrzonych, trudności może sprawić jedynie odróżnienie owocników w bardzo młodym wieku, że tak powiem , niemowlęcym:-)
i

#30
od lipca 2010

Maślak sitarz (Suillus bovinus), niezbyt chętnie zbierany (szybko robaczywieje i na świeżo skórka daje kwaskowy smak), ale świetny ususzony do sosów (choć nabiera wtedy fioletowej barwy): skórka daje klej :)słabo sinieje po przekrojeniu, ma dość cienki trzon, skórka kapelusza śliska, gdy wilgotna, odchodzi trudno, nie tak łatwo, jak u maślaka sosnowego (zwyczajnego) czy nawet żółtego / żółtawego (modrzewiowego). I rurki ma dużo grubsze.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%9Blak_sitarz

Maślak pstry (Suillus variegatus), nazwy regionalne: łzak, uzak, pociecha, bagniak, bagniuk ma grubą mięsisty trzon, niemal zamszową skórkę kapelusza (nie odchodzi!!!), rośnie w mokrych miejscach, najczęściej w mchu lub wrzosach i mchu,świetny na świeżo, marynowany i suszony, po przekrojeniu nabiera sinego koloru
Maślak pstry:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%9Blak_pstry
http://www.flickr.com/photos/aorg1961/sets/72157624055444645/

oba lubią sosny.

#11
od września 2010

2010.09.15 22:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Kowalski (areecki)
Dziękuję serdecznie

#3
od września 2010

2010.09.15 22:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysztof (mlodyk123)
Dziękuję serdecznie za pomoc, grzyby faktycznie zrobiły się lekko buraczkowe podczas gotowania. Na jutro wynajmę ciężarówkę po te grzybki :)
Życzę udanych zbiorów.
i

#1161
od lutego 2007

Maślak sitarz (Suillus bovinus) - grzyb który na Kaszubach jest dość intensywnie zbierany i suszony. Susz jest chętnie kupowany przez skupy, gdyż po zmieleniu jest super przyprawą (dodatkiem) do potraw mięsnych i zup.

#1852
od maja 2009

2010.09.16 10:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Jak widać "co kraj to obyczaj" :-)
U mnie, tak jak wcześniej wspominałem, grzyb raczej pomijany przez grzybiarzy ale to chyba raczej ze względu na mnogość innych bardziej popularnych gatunków.
Sam osobiście, zbierałem go kilkakrotnie w okresach "bezgrzybia" i muszę przyznać że w zasadzie jest OK:-)

#5
od września 2010

2010.09.16 13:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kamil ZZZ (kmz321)
Ja do sitarza nic nie mam - jest sypmatyczny i smaczny :) No chyba ze naprawde trafię na wysyp np. rydzów i prawdziwków a nie mam miejsca w koszu to mają priorytet ;)

#20
od września 2010

Wojciech Mazurkiewicz (gaborson) na forum od lutego 2007, wypowiedź #1161
Maślak sitarz (Suillus bovinus) - grzyb który na Kaszubach jest dość intensywnie zbierany i suszony. Susz jest chętnie kupowany przez skupy, gdyż po zmieleniu jest super przyprawą (dodatkiem) do potraw mięsnych i zup.

A ja też prawie z Kaszub... i nikt z moich znajomych, oraz ja także, "sitek" nie zbiera.

#5174
od kwietnia 2004

2010.09.17 20:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Zbieram sitaki. Są bardzo smaczne duszone, jako sos i w marynacie.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji