#1153
od lutego 2007
Dodam jeszcze, że dół trzonu siny do czarnego. Rósł w okolicy borówki czarnej. Zapach i smak łagodny przypominający opieńkę.
Wygląda na to że masz racje, gratuluje znaleziska.
Smak powinien być ostry w tym gatunku.
#1159
od lutego 2007
Aniu mam suszka, urwę kawałek i go dłużej potrzymam na języku. Jak próbowałem go na świeżo to wydawało mi się, że jest łagodny - może z lekką ostrością. Ponieważ od 40 lat spożywam prawie codziennie wszystkie ostre pokarmy jakie przyroda nam dała a między innymi najostrzejsze papryki takie jak habanero, jelapano itp. To potwierdzenie ostrości tego grzyba jest dla mnie raczej mało wiarygodne, chyba, że jego ostrość dorównuje chociaż którejś z odmian papryczki chilli :)).
To samo znalazłem w lipcu w lesie pomiędzy Warszawą a Legionowem