A brałaś pod uwagę -Tricholoma scalpturatum???
Z wyglądu podobna a zapach i smak raczej Ci w tym przypadku za dużo nie pomoże:-(
Nic takiego nie zaobserwowałem ale jak podają atlasy g. żółknąca, może, ale nie musi żółknąć.
Może to jest właśnie to???
#6083
od stycznia 2007
Co do tego silnego zapachu mąki, niestety, czubajka kania silniej pachnie mąką wg mnie, niż te grzybki, chociaż delikatny zapaszek wyczułam. Może chłód sprawił, że zapach nie był tak silny, jak powinien wg opisu w Atlasie.
Aniu, czy mogę ją zgłosić jako Tricholoma scalpturatum?
(wypowiedź edytowana przez topazzz 18.września.2010)
Basiu, jak im teraz dokładniej przyjrzałem się to jednak widzę pewną różnicę.
Moje miały kapelusze trochę jaśniejsze, jednak myślę że taka różnica mieści się w granicach tolerancji, zmienności gatunku:-)
#6012
od stycznia 2007
Mirku, nie przepraszaj, to ja dziękuję za prezentujesz swoje spostrzeżenia, które należą do tematu wątku :-)
Czy to żółknięcie pojawiające się podczas suszenia owocników, jest nadal widoczne na ususzonych owocnikach?
Nie tak intensywne i nie ten już kolor.
Blaszki sa w tym miejscu po prostu ciemniejsze. Teraz przy sztucznym oświetleniu ocena koloru może być błędna ale wydaje mi się że są nieco brązowawe:-)
Muszę tylko nadmienić, że te owocniki czekały dość sporo w kolejce, na miejsce pod żarówką. Być może przy szybkim suszeniu takich przebarwień nie zaobserwujesz.