Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Rhodocybe gemina -kolejne podejście,cz.1
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
GREJ175913
i

#2615
od października 2007

2010.09.10 19:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
To kolejne podejście do tego gatunku i mam nadzieję,że tym razem trafione,a dokładniej,że tym razem potrafię przedstawić cechy tego gatunku :) .
Grzybki rosły na skraju lasu,w zaroślach liściastych.Zapach przyjemny,nieokreślony (jak dla mnie),smak łagodny z orzechową(?) nutą.Wysyp różowy.

1
2
3

Zarodniki ok.7 mikronów

q1
q2

A to chyba owe cylindryczne cystydy na ostrzach blaszek,które były dość rzadkie.Niestety zdjęcia ostrza blaszek (oprócz tego) niechcący sobie wykasowałem

w1


U suszków grzybków z tego wątku https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/361469.html na ostrzach blaszek takich wyrostków nie zaobserwowałem (czyżby zanikły podczas suszenia ?).

#1193
od września 2006

Według mnie Rhodocybe gemina

#5126
od kwietnia 2004

2010.09.11 10:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Na zarodnikach się nie znam, bo nie mikroskopuję. Mogłaby być ta Rhodocybe.

#8565
od maja 2003

2010.09.14 10:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Zarodniki wyglądaja ok. Natomiast cały czas widzę jest problem z za grubymi preparatami ostrza blaszki. "Wyrostki" moga byc szukanymi przez nas cystydami, ale niekoniecznie - trzeba je zobaczyc wyostrzone :-(. Myślę jednak, że spokojnie możemy przyjąć, ze to ta Rhodocybe.
Cystydy raczej nie zanikają podczas suszenia. Czasami są trudniejsze do zaobserwowania, ale powinny być i na suchych okazach.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji