#6006
od stycznia 2007
W miejscu przecięcia przebarwia się na łososiowo i ma rzadko rozstawione blaszki - gołąbek czarniawy Russula nigricans
(wypowiedź edytowana przez topazzz 31.sierpnia.2010)
#6007
od stycznia 2007
A jeszcze było pytanie o patelnię - ja swoje gołąbki czarniawe już w tym roku konsumowałam, wyglądały jak Twoje :-)
Może niech ktoś jeszcze potwierdzi, ale wg mnie to są te gołąbki :-)
Dla pewności,przy młodszych okazach trzonek i miąższ jest kruchy. Słyszałem że w marynacie są wspaniałe. Spróbuje! Dzięki !
W moim lesie też jest ich dużo. W miejscach przecięcia pojawia się sok wyglądający prawie jak krew. Ale czytałam, że smakowo nic szczególnego, więc ich nie zbierałam. Ktoś ma sposób na niego? Dajcie przepis w dziale "kuchnia"
Dałam. Posolone z czosnkiem i usmażone na rumiano.