Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
brązowe,ni to rydz,ni z daleka podgrzybek.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 sierpień «

#32
od maja 2010

Moja rodzina zbiera go od wielu,wielu lat.Chyba to olszówka,zbierałam,jak byłam mała.Teraz mam jakoś opory..Czy to naprawdę jest jadalne,czy truje?Moje atlasy mówią różnie,pokazywałm mamie,że trująca...ja w końcu jest z tą olszówką?

#5005
od kwietnia 2004

2010.08.10 09:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Trująca. Zajrzyj do naszego atlasu

#34
od października 2009

A jakieś foto ?!
i

#4103
od maja 2006

Z tymi olszówkami to nie jest tak do końca jak w nowych książkach piszą.
Mam znajomego który wcinał je podobnie jak jego ojciec i dziadek, i żyją.
Słyszałem że nie są trujące, ale z czasem w organizmie potrafią się odłożyć i zgromadzić jakieś substancje, które z czasem się uaktywniają. Nie mniej jednak, rodzina o których piszę dożyła sędziwego wieku. Słyszałem też że to kwestia przyzwyczajenia, jeśli ktoś jadł i jego przodkowie jedli to nic mu nie będzie, ale moim zdaniem niech próbuje takich sztuczek na własne ryzyko :-)
Moje zdanie jest takie - jeśli są grzyby których jesteśmy pewni to jedzmy tylko te.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji