Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula rosea?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 sierpień «

#1707
od grudnia 2007

2010.08.06 18:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Soboń (jacek_s)
Russula rosea - gołąbek różowy?
2.08.2010 Góry Kaczawskie. Pod dębami (z domieszką świerka i grabu). Trzy grzybki, o kapeluszach do ok. 8 cm.
Cały owocnik zwięzły, twardy. Smak grzybowy po pewnym czasie gorzkawy, zapach niewyczuwalny. Skórka z kapelusza oddziela się trudno.







Russula rosea - gołąbek różowy? tylko te kolory wydają się zbyt żywe :((

#790
od grudnia 2005

Moim zdaniem to on. Spośród dużej grupy tzw. czerwonych gołąbków wyróżnia go ów charakterystycznie twardy miąższ i gorzkawy, "chemiczny" posmak. Kolory? Widuję takie jaskrawe okazy, niektóre nawet z trzonem prawie w kolorze kapelusza.

(wypowiedź edytowana przez zygmunt 19.sierpnia.2010)

#3
od sierpnia 2010

2010.08.18 14:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Denis Kuczka (exhil)
lepiej to wyrzuć bo według mnie to gołąbek wymiotny "RUSSULA EMETICA"

#5023
od kwietnia 2004

2010.08.18 16:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ty myślisz, Denis, że my tu tylko interesujemy się grzybami do gara?

#792
od grudnia 2005

Nie wszystko, co jest gołąbkiem i ma czerwony kapelusz, to Russula emetica, powyższy gołąbek nie może nim być już choćby z uwagi na matową skórkę kapelusza, że o opisie smaku nie wspomnę... A jeśli już o garze mowa :-) to ten "mój typ" w czasie próby gotowania (to już sporo lat temu) narobił niezbyt miłego zapaszku (niektórzy przyrównują go do terpentyny) i powędrował oczywiście do kubła z odpadkami.

(wypowiedź edytowana przez zygmunt 19.sierpnia.2010)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji