Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Małe, ciężkie jajeczka podziemne.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 czerwiec «

#1
od czerwca 2010

2010.06.07 22:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Wojciech Til (tilas21)
Witam!
Co to jest? Ksztalt jajka, gladkie z zewnątrz, porośniete korzonkami, dosc ciezkie, kolor bialy. Znalazlem to pod cyprysem w ziemi.




#7307
od grudnia 2003

Mądziak malinowy
i

#4942
od listopada 2005

2010.06.08 08:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Dopóki "jajeczko" jest w osłonce, można je konsumować w stanie surowym... Smakuje jak rzodkiewka. Podobne walory smakowe mają tzw. "czarcie jaja" Phallus impudicus (przyp.: degustacja odbyła się na II Zlocie w Krzesznej) a także Mutinus caninus. Jadłem - było niezłe...
i

#533
od grudnia 2005

czarcie jaja są całkiem smaczne - nakarmiłem nimi niejednego wegetarianina...

co lepsze wydaje mi się że konsumpcja takich rarytasów jest dobrym wstępem do spotkania z durianem :-).

nie wiem czy bym sie odwazyl bez takich 'jajecznych' eksperymentow.

To na pewno jest mądziak malinowy. W tym roku znane mi czarcie jaja phallus hadrianus wystartowały conajmniej 3 tygodnie wcześniej. Już od ok 20 maja wyszły ponad grunt i czekają na swoją porę i wyklucie.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 czerwiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji