Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
prawdziwek lub maslak ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 czerwiec «
i

#323
od września 2008

w okolicy deby sosny graby

pachniał maslakiem
w przekroju nie ciemniał nie siniał
był i pozostał pomarańczowy
rurkowiec
bardzo młody kapelusz
rurki jeszcze ciemnobrązowe

kapelusz brazowy matowy nie lepki ( jak u prawdziwków)
śladów zasnówki brak


???

czy jest jadalny ??







#670
od marca 2006

Suillus variegatus - maślak pstry
i

#1094
od lutego 2007

Jadalny w 100%. Na Kaszubach nazywany miodówką. Nadaje się zarówno do marynowania (chociaż nie wszystkim odpowiada jego kolor w occie - szarawy), suszenia, robienia zup, duszenia itp. Ja go osobiście bardzo lubię.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 czerwiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji