Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
blaszkowice w wiązce
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 maj «

#75
od grudnia 2009

2010.05.24 19:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Zawada (zdzary)
Na trawniku, w pobliżu brzozy. Kępka grzybów.
1
2
3
4
5
6
7
8
9

#76
od grudnia 2009

2010.05.24 19:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Zawada (zdzary)
Tytuł przekręciłem.
Miało być: blaszkowce

#4948
od kwietnia 2004

2010.05.24 20:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Mamy podblaszka!!!

#161
od lipca 2008

2010.05.24 23:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa Filipowiak (tessa)
Jola, coś więcej? Który podblaszek?
i

#4950
od kwietnia 2004

2010.05.25 10:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Myślę, że Podblaszek gromadny - Lyophyllum decastes.
Patrzę w Atlas hub Hagary (ten mały atlas) i widzę też Lyophyllum loricatum...
U naszego Marka w necie pisze, że ten loricatum musiałby mieć bardzo twardą skórkę.

#78
od grudnia 2009

2010.05.25 20:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Zawada (zdzary)
Byłem spróbować skórę - dosłownie, średnio twarda. Chyba, że za mocno gryzę?
Co jeszcze sprawdzić, aby ustalić dokładnie?

#4953
od kwietnia 2004

2010.05.26 14:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Pewnie mikroskop. :-)

#1465
od maja 2009

2010.05.27 10:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Ja z kolei w ubiegłym roku, w końcu skusiłem się i upichciłem te swoje podblaszaki.
Odważyłem się na jego konsumpcję bo nie znalazłem w atlasie żadnej wzmianki o gatunkach trujących w obrębie tego rodzaju i o takim wyglądzie.
Podejrzewam że, te moje to był kępkowiec ciemnoszary - Lyophyllum fumosum.
W każdym bądź razie był bardzo smaczny i na pewno jeśli spotkam je w tym roku to im nie daruje.
Oczywiście nikogo nie zachęcam do eksperymentów.
Każdy odpowiada za siebie, tym bardziej, że moje rosły na początku września a tu mamy dopiero maj.
Dla porównania pozwolę sobie wrzucić fotkę:

#4956
od kwietnia 2004

2010.05.27 12:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Tak, jadłam. Jadłam podblaszki twardoskórowe. W sosie i w marynacie. Są bardzo smaczne.

#1472
od maja 2009

2010.05.27 12:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
No to jest nas, ... dwoje:-)
Ktoś może jeszcze jadł, ... i żyje???
i

#4959
od kwietnia 2004

2010.05.27 13:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ale przecież podblaszek nie stanowi żadnego zagrożenia. No może ten biały, jak i gąska zielonka, ale ja zaczynam z lekka powątpiewać w to.

#1473
od maja 2009

2010.05.27 13:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Jolu te moje "i żyje" to nie było na serio.
Miałem nadzieję, że ktoś podzieli się z nami wrażeniami kulinarnymi:-)))
i

#4962
od kwietnia 2004

2010.05.27 14:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie podzielę się przepisem, bo jadłam robione przez moją Mamę. Po kimś to mam, nie?
A moja Mama ma to po Babci
Wyżej nie wiem. Zapytam Mamę.

(wypowiedź edytowana przez jolka 27.maja.2010)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 maj «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji