Jeśli Ci chodzi o potwierdzenie, ... to jestem zdecydowanie na TAK.
Tez dziś znalazłem sporą gromadkę i myślałem że,w zestawieniu ze znalezionym, również dziś, łuszczakiem zmiennym będe miał wspaniałą zupkę.
Łuszczaka jednak wcześniej dopadły robale :(
Niepokoi mnie jednak trochę określony przez Ciebie zapach. Powinien być bardzo intensywny, przyjemny, mączny lub jak to inni określają - świeżego ogórka.
Tak, majówka wiosenna. U mnie masowo, ale większość zaczerwiona.
#453
od lipca 2007
Zapach zielonki też wiele atlasów określa jako mączny ... A dla mnie te grzyby pachniały własnie jak zielonka ... Jakoś z mąką mi się on nie kojarzy ...
Różnie jest z indywidualnym odbiorem zapachów.
Ja tez mam zawsze z tym problemy.
Ktoś kiedyś wyjaśniał że, ten zapach mączny to jest w zasadzie zapach jaki wydziela świeżo zagniecione ciasto.
W każdym bądź razie powinien byc bardzo intensywny. Jak dla mnie wystarczy kilka owocników aby pachniało w całej kuchni.
Jeśli zebrałaś je, to życzę -SMACZNEGO:-)
Dla mnie majówki pachną świeżym ogórkiem