A cioooo? To nie ucho?? To co to jest??? :-))
Czy to było na gałęzi dębu? Jak odróżnić, że nie auricularia auricula-judae?
wytłumaczcie proszę studentowi:-)
pozdrawiam
Inny kolor, konsystencja, wielkość, struktura powierzchni, sposób wyrastania - jesli chodzi o makro.
Ponoć zdarza się na dębach.
:-) To mogl byc pien swierka - troche ich tam jest :-)) Bardzo dziekuje :-)
#99
od kwietnia 2004
Podobno to smaczny grzyb jadalny (pachnie bardzo przyjemnie), jak mozna go przyrządzać? Choć to pewnie temat na nowy wątek...
#2871
od sierpnia 2002
Adi,
jeśli byś stworzyła osobny wątek dla Discina perlata zamieszczając zdjęcia i opisujac te "doświadczenia smakowe" - będę zadowolony i umieszczę go w "Ascomycetes".
Tutaj jest..... chm.... zbiorówka :)
J. Baier w swojej książce "Grzyby w lesie i na stole" proponuje wykorzystanie krążkownicy do sałatki (po ugotowaniu) i do farszy wszelkich.
Ja jej nie jadłam - u mnie prawie jej nie ma, a jak uda mi się gdzieś znaleść to nawet na jajecznicę jest za mało :-(