Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kisielec? - ale jaki?...
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 kwiecień «

#245
od listopada 2005

2006.04.24 15:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Dzisiejszy wymarsz, to rejon opuszczonych od lat osadników. Na jednym z wałów (ten widoczny na zdjęciu po prawej) od narożnika na długości ok. 50 m natknąłem się na dość obficie, ale tylko na tym odcinku występujące galaretowate twory, które skojarzyłem natychmiast z kisielcem. Jednak próba oznaczenia w domu nie wypaliła. Mianowicie Exidia plana występuje na drewnie drzew liściastych. Exidia pithya występuje głównie na świerku. Z pewnością nie jest to także Exidia truncata, choć w stanie wysuszonym wygląda jak zeschły, zmięty pergamin, smolisto czarny i kruchy.Jeśli to Exidia ,to jaka???
Zdjecie 1. środowisko gdzie występuje
Zdjęcie 2 i 3 to ten sam egzemplarz - zdjęcie robione pod innym kątem oświetlenia, dla uwypuklenia charakterystycznych fałd.
Podłoże wyjątkowo kwaśne, co świadczy obfitość występowania dorodnych skrzypów. Mnie zastanawia to, że ten kisielec występuje tu tylko w towarzystwie mchu i rozchodnika.
kisielec-œrodowisko\
kisielec?\
kisielec?\
skrzypy\

#222
od września 2004

Prawdopodobnie jakieś galaretowate glony
i

#1276
od kwietnia 2001

2006.04.24 17:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
te stwory były dyskutowane tutaj:
https://www.bio-forum.pl/messages/33/18647.html

wg. mojego doświadzenia typowe np. dla betonowych płyt drogowych, w miejscach gdzie tworzą się kałuże

#248
od listopada 2005

2006.04.24 22:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Marku, bardzo dokładnie i to wielokrotnie wczytywałem się w treść dyskusji zawartej w podanym przez ciebie linku. Do tego mojego "kisielca" opisy konsystencji podanej przez pimpka nie zgadzają się. Pimpek używał takich określeń:
"niełatwo rozpiąć na szkiełku", "ugina się jak balonik", "igła nie wchodzi".
Darek natomiast stwierdził: "guma trudna do naruszenia"
Ten mój "kisielec" ma zupełnie inną konsystencję. Jest to bezkształtna galaretowata masa, bardzo delikatna w konstrukcji i łatwo ją zniszczyć. Mokra wygląda tak jak na zdjęciu. W nocy padał deszcz wiec nasiąkniety nabrał galaretowatej konsystencji. Byłem w tym miejscu popołudniu i natrafiłem jedynie na czarne jak smoła wysuszone kruche wiórki niepodobne do tych które widziałem przed południem. W tej sytuacji bardziej jestem skłonny przyjąć założenie Marcina, że są to jakieś galaretowate glony. Przyniesione do domu wysuszone wiórki i nasączone wodą w krótkim czasie przybierały postać galaretki takiej jak na moich zdjęciach.
Rodzinę trzęsaków też wykluczam, bo rosną na innym żywicielu.
Jedyna zgodność z tym co podałeś rosną na płytach betonowych, ale tylko na tych skośnie ułożonych, ale nie ma tu kałuż.
A zatem glony???
i

#1277
od kwietnia 2001

2006.04.24 22:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
:) konsystencja żelu zależy od wielu czynników, tak że wszystko może być prawdą (i tu i tam)
Noctoc to właśnie jeden z rodzajów "galeretowatych glonów" a właściwie sinic, o których obaj piszemy

#223
od września 2004

Tak, gwoli ścisłości to są raczej sinice czyli bardzo szeroko pojęte "glony". Jest cała masa gatunków spotykanych w różnych siedliskach, które tworzą różnego typu galaretowate twory.

#249
od listopada 2005

2006.04.25 13:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Składam gorące podziękowanie za ten wspaniały wykład. Początkowo nie mogłem "załapać" co oznacza słowo Noctoc. Dopiero kiedy umieściłem je w wyszukiwarce, natrafiłem na obfity materiał, który mnie własciwie wyedukował. No i dzięki WAM znowu się czegoś nauczyłem.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 kwiecień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji