2004.09.27 06:57
Darek
Raczej borowik szlachetny.
Raczej nie.Jak wygląda borowik szlachetny to ja wiem niemal od urodzenia.
Co prawda trzonka nie widać, ale barwa kapelusza i kolor w miejscu przełamania sugeruje borowika korzeniastego. Piaskowce przebarwiłyby się.
Boletus appendiculatus? Myślałem jeszcze o B. sosnowym, ale to bardziej wątpliwe.
2004.09.27 15:43
Maciej Malec
To jest piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus). Jego miąższ nie przebarwia się tak jak u piaskowca modrzaka. Jeśli w środku trzonów starszych owocników są komory, to napewno piaskowiec kasztanowaty. Oczywiście - jadalny.
Zgadzam się, że jest to p.kasztanowaty, ale na 1 zdjęciu miąższ był zbyt żółty, moim zdaniem. Zazwyczaj jest białawy do lekko kremowego.
To, że miąższ był żółty to mógł być tylko efekt cienia. Tak na prawdę mógł być jaśniejszy.
Nie ma mowy o "efekcie cienia", kiedy omawiany fragment jest sfotografowany pod kątem nie dającym ani cienia cienia
Czy piaskowce rosną u mnie w Beskidach, czy tylko na północy Polski?
Nigdy ich nie spotkałem... :(
raczej wszędzie - na płd-zach u mnie też je mam.
piękne forum..tylko szkoda,że grzybow w tym roku tak mało
2006.08.24 17:58
Mateusz
Dokładnie, to jest Piaskowiec Kasztanowaty. Bardzo ładny i smaczny grzyb. Bardzo ciężko pomylić go z Piaskowcem Modrzewiowym, gdyż ten nie przebarwia się.
Piaskowiec modrzak przebarwia sie zaraz na niebiesko po przekrojeniu.