Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Moje czarki, może austriackie?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Ascomycetes (woreczniaki, workowce) « Sarcoscypha - Czarka (szkarłatna, austriacka, jurajska) «

#38
od grudnia 2005

Grzybek śliczny, co przyzna każdy miłośnik przyrody, który spotkał go "na żywo". W miejscu występowania uzupełnia marcowo - kwietniową paletę barw kwitnących wówczas roślin o odcienie żywej czerwieni, uwydatnionej jeszcze przez zieleń mchu, często pokrywającego zasiedlane przez tego grzyba leżące gałązki. Po podaniu mi przez siostrę namiarów na stanowisko, odwiedzałem je z niecierpliwością kilkakrotnie, zanim wreszcie ustępujący śnieg począł odsłaniać podłoże. 27 marca, kolejne "podejście", deszcz. Są!!! Spod resztek śniegu poczęły wyzierać jakże miłe oku grzybomaniaka pucharki i miseczki. Kolej na zdjęcia, niech dopowiedzą to, czego nie sposób ująć nawet w najlepszych opisach.

Okolice Biecza, 2006-03-27, nadrzeczna olszynka z czeremchą, bzem czarnym i wierzbą.
Śnieg ustąpił zaledwie dzień wcześniej, widać jego resztki.



2006-04-01. Na tym samym stanowisku, dzięki ciepłej pogodzie, pojawiło się mnóstwo młodych owocników:

2006-04-01

Te, które wyrastały pod śniegiem, teraz poczęły przybierać bardziej dojrzałe kształty:

2004-04-01

W międzyczasie odkryłem jeszcze inne stanowiska. Oto zdjęcie z jednego z nich. Próg drugiej terasy, 3 km w dół rzeki od tego pierwszego, krzaczaste wierzby, czeremcha, bez czarny. Tu w towarzystwie licznego Panellus stipticus. W podłożu brak mchu, za to zmurszałego substratu, m.in. wierzbowego, pod dostatkiem. 2006-03-30.

2006-03-30

Do niedawna mógłbym przedstawić swoje znalezisko: Czarka szkarłatna - Sarcoscypha coccinea. Ale przy obecnym podziale na gatunki, nie dysponując niestety mikroskopem, mogę z całą pewnością określić jedynie rodzaj - Sarcoscypha sp. Co najwyżej, biorąc pod uwagę cechy środowiska, mógłbym przypuszczać, że jest to Sarcoscypha austriaca. Pogórze karpackie, obecność olchy szarej i wierzb, bliskość wychodni tzw. łupków jasielskich (węglan wapnia!), w końcu lektura tematu "czarkowego" w atlasach, na Forum sprzed roku i t.p.
Już chyba czas na zgłoszenia w bazie rzadkich gatunków - dokonam tego w najblizszym czasie, tak na roboczo, jako Sarcoscypha austriaca, oczywiście z literkami "cf", zgodnie z zaleceniami Ani.
Myślę też, że powracający temat czarkowy rozwinie się. Dysponuję licznymi już zdjęciami (będę je wykonywał do końca pojawu owocników), danymi stanowisk (obecnie w liczbie 4-6, zależnie od interpretacji przyległych obszarów). I wszystkie stanowiska są w pobliżu miejsca zamieszkania :-)


(wiadomość edytowana przez zygmunt 06.kwietnia.2006)
i

#1591
od września 2004

Możliwe, że austriackie, w końcu na południu ten gatunek dominuje (podobno).

Ale to niestety trzeba by było sprawdzić...

#2699
od maja 2003

2006.04.07 08:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Tak, bez mikroskopu nie da się powiedzieć, który to gatunek. Zygmuncie - poproszę o fragment starszego, dojrzałego owocnika. Zależy mi na dojrzałym owocniku, ma więcej cech diagnostycznych od młodego.

#39
od grudnia 2005

Aniu, nie ma problemu, z przyjemnością odwiedzę jeszcze dziś to pierwsze stanowisko. Z aparatem i oczywiście ze "strunówką". Zwłaszcza, że u mnie dziś piękna pogoda (nareszcie...)

#2703
od maja 2003

2006.04.07 12:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Daj im może jeszcze z tydzień, niech sobie dojrzeją bardziej? One wolniutko dojrzewają.

#40
od grudnia 2005

Słusznie, poczekam z tą "strunówką", zwłaszcza że tegoroczną wiosnę mamy póki co chłodną, niestety...

(wiadomość edytowana przez zygmunt 07.kwietnia.2006)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Ascomycetes (woreczniaki, workowce) « Sarcoscypha - Czarka (szkarłatna, austriacka, jurajska) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji