Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Szkieletnica biaława?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 grudzień «
i

#2560
od lipca 2005

2009.12.26 18:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Znalezione dziś w Puszczy Bukowej, w buczynie, na gałęzi powalonego buka. Owocniki półkoliste, odstające na ok.2-2,5cm, szerokie do 8 cm, trochę zbiegające na pień, stosunkowo miękkie. Zapach słaby, kojarzący się nieco z zapachem smoluchy bukowej.

Szkieletnica bialawa1

Szkieletnica bialawa2

Szkieletnica bialawa3

Szkieletnica bialawa4

Pory bardzo drobne, przebarwiające się na jasny brąz po uciśnięciu.

Szkieletnica bialawa5

I jeszcze przekrój...
Szkieletnica bialawa6

Na trop sugerowanej szkieletnicy białawej (Skeletocutis nivea) naprowadziły mnie bardzo podobne, choć znacznie mniejsze owocniki znalezione w grudniu 2007 r. Darek oznaczył je wówczas właśnie jako Skeletocutis nivea... https://www.bio-forum.pl/messages/33/140620.html .

Czy obecnie znalezione "hubki" mogą należeć do tego samego gatunku?

#2042
od października 2007

2009.12.28 00:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
S. nivea jest bardzo zmienna. Kluczowe cechy: niesamowicie drobne pory, ok. 8-9/mm, szarawa powierzchnia hymenoforu u b. dojrzałych owocników i... inne, te, co widać na zdjęciach. Ja bym powiedziała: tak, to ona.
Dla potwierdzenia "inna metodą" potraktuj owocnik KOH. Nie powinien zareagować, jedynie lekko pożółknąć, kiedy świeży.
i

#2565
od lipca 2005

2009.12.28 00:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Dzięki Paulo:) Będę musiała sprawdzić ale dopiero przy okazji następnego pobytu w tamtym rejonie bo owocnik zebrany już zasechł.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 grudzień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji