• Gąbkowiec północny na Pomorzu Zachodnim?
#2484
od lipca 2005
#2485
od lipca 2005
Dorobiłam jeszcze teraz (przy sztucznym świetle) zbliżenie powierzchni kapelusza:
i przekrój przez owocnik:
No i też... odgryzłam kawałek;) Bałam się goryczy ale on jest bez smaku;)
#2487
od lipca 2005
Mirku:) wygląda na to, że trafiłeś w sedno:) Jeśli rzeczywiście to on, to cieszy mnie jeszcze bardziej, tylko czy drobnoporek kruchy ma takie labiryntowate pory? Jakoś nie mogę znaleźć odpowiednio podobnego zdjęcia hymenoforu.
#6959
od grudnia 2003
No tak, przebarwia się tak samo ale co z tymi porami?
#1068
od września 2006
Nie znam się na drobnoporkach, przebarwienia pomarańczowe, rdzawe, czy brązowawe to nie dla mnie :-). Zapytam z czystej ciekawości: suche pory też się przebarwiają? Podobny jest Oligoporus leucomallelus, nie przebarwiający się "na sucho", ale to może być oczywiście coś innego :-)
#2490
od lipca 2005
Nie wiem:( Dopiero wylądował na suszarce;)
Mnie natomiast intryguje jeszcze coś innego. W wątku
https://www.bio-forum.pl/messages/33/58842.html Mirek napisał, że jego drobnoporek pachniał anyżkiem. Mój miał łagodny przyjemny zapach ale z całą pewnością nie był to zapach anyżku - ani nawet nutki anyżkowej...
#2513
od lipca 2005
Po wysuszeniu - wierzch kapelusza i rurki przybrały barwę ciemnego brązu. Tylko miąższ na przekroju pozostał niezmiennie jasny.
#6971
od grudnia 2003
Grażynka z zapachem bywa różnie- i tak dla jednych majówka wiosenna pachnie mąką a dla mnie ewidentnie świeżym ogórkiem.
#2514
od lipca 2005
Tak Mirku - też zawsze z ta "mąką" mam problemy;) Odczucia zapachowe są niezwykle subiektywne;)