Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
blaszkowy z fioletowym trzonem - Lepista sp. ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 listopad «
i

#194
od maja 2007

2009.11.28 13:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Smoczyk (michau)
Kilka dni temu znalazłem takie owocniki w lesie liściastym nad brzegiem jeziora, pod leszczyną, siedlisko lekko wilgotne do wilgotnego. Ani zapach (lekko grzybowy) ani smak nie były jakieś charakterystyczne. Owocniki w grupie, krąg wokół pędów leszczyny i olchy obok. Ziemia Lubuska.

Charakterystyczny fioletowo nabiegły biały trzon w atlasie zasugerował mi gąsówkę dwubarwną Lepista personata (Tricholomataceae) - czy to może być ten gatunek lub jakaś inna gąsówka?

1. wierzch i hymenofor blaszkowaty owocnika
lepista1
2. owocniki z boku, widoczne fioletowo nabiegłe ich trzony
lepista3
3. blaszki w przekroju
lepista4

#1909
od października 2007

2009.11.28 13:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Jak dla mnie to to jest gąsówka naga-Lepista nuda.

#374
od sierpnia 2007

2009.11.28 14:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Jacek ma całkowitą rację, a trzeba w ogóle zacząć od tego, że Lepista personata nie rośnie w lesie.
i

#195
od maja 2007

2009.11.28 14:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Smoczyk (michau)
Dziękuję.

Rozumiem że to starsze okazy, bo w atlasie znalazłem informację że kapelusz i blaszki bledną z czasem z fioletowego w kierunku brązowego?

A można spróbować zjeść? ;-) Przeczytałem że to smaczny grzyb jadalny - jak przyrządzić?

(wypowiedź edytowana przez michau 28.listopada.2009)
i

#375
od sierpnia 2007

2009.11.28 15:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Szczerze pisząc nie mam pojęcia od czego zależą różnice w ubarwieniu owocników Lepista nuda. Faktem jest, że kapelusze bledną z wiekiem, ale dlaczego czasami są one fioletowe, a czasami brązowawe, to nie wiem.
Jak przyrządzić? Proponowałbym - jeśli to pierwsza degustacja - po prostu sobie usmażyć na maśle, dzięki temu można poznać smak grzyba i określić czy nam smakuje i czy mamy na niego inne kulinarne pomysły (gatunek nadaje się też do marynowania). Najważniejsze, żeby obu tych gatunków gąsówek nie jeść surowych, bez obróbki termicznej, bo w stanie niedogotowanym powodują hemolizę.
Smacznego!
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji