Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Szmaciak gałęzisty?.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 listopad «

#9
od października 2009

Dokładnie rok temu w Puszczy Wkrzańskiej na sąsiadujących pieńkach sosnowych rosło kilka podobnych grzybów. Początkowo myślałem że to szmaciaki gałęziste, rzadko spotykane w moich okolicach. Ale ostatni podważył pewność.Pokryty był jednolitą, "zamszową skórką". Czy to jest obraz starości u tego gatunku?.

fot. Andrzej Helak

fot. Andrzej Helak
i

#1831
od października 2007

2009.11.03 20:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Myślę,że przedstawiłeś tutaj dwa gatunki i żaden z nich to nie siedzuń=szmaciak.Na pierwszym zdjęciu jest najprawdopodobniej drobnoporek sproszkowany-Oligoporus ptychogaster.Na drugim początkujący owocnik jakiejś huby,może włochatki.

#10
od października 2009

Dziękuję Jacku
oświeciłeś mnie. Rozważałem wcześniej drobnoporka, ale nie widziałem na powierzchni wyraźnych kolców i włosków. natomiast ten drugi to też drobnoporek, postać schyłkowa.I tu pasuje idealnie.

#2321
od lipca 2005

2009.11.03 21:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Oj, Kaziu - mam poważne wątpliwości czy na tym Twoim drugim zdjęciu jest drobnoporek sproszkowany. W stanie schyłkowym on się powinien rozsypywać - tak jak na zdjęciu poniżej.

drobnoporek sproszkowany

#11
od października 2009

Myślę ż tem mój dopiero zaczął.http://www.grzyby.pl/gatunki/Postia_ptychogaster.htm
Ale może nie mam racji.
i

#5470
od stycznia 2007

Grażyno, czytam Twoje wyjaśnienie dla Kazimierza i mam odpowiedź na moje i nie tylko moje pytanie - czemu drobnoporek ma w nazwie "sproszkowany" - DZIĘKUJĘ :-)))
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji