Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
kępkowiec białawy - Lyophyllum connatum... jeść czy nie???
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 październik «

#856
od maja 2009

2009.10.21 09:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Od kilku lat rośnie w tym samym miejscu a co najważniejsze masowo.
Z identyfikacją w tym przypadku raczej nie może być pomyłki.
Zwracam się jednak do Was z pytaniem czy warto go próbować. Jakoś mnie korci żeby wrzucić go na patelnię, wygląda bardzo apetycznie no i zapach przyjemny. Może ktoś już to zrobił i chętnie podzieli się ze mną swoimi wrażeniami.
Zapomniałem dodać że rośnie nie opodal mojego domu i do tego w sporych ilościach. Zobaczcie sami:




#738
od grudnia 2005

Wygląda co prawda apetycznie, jednak to za mało, by go "na spokojnie" konsumować! Jedni autorzy podają, że jest to dobry grzyb jadalny, inni - jako gatunek wręcz trujący o szkodliwości jeszcze nie do końca przebadanej! Wystarczy nadmienić choćby za autorami atlasów niemieckich (np. Ewald Gerhardt), że zawiera liofilinę, substancję o działaniu mutagennym. A więc - lepiej się go wystrzegać! Podobnie, jak krowiaka podwiniętego, czubajki czerwieniejącej, zwłaszcza odmiany ogrodowej (var. bohemica), czy też nawet gąski zielonki (w większych ilościach).

#859
od maja 2009

2009.10.21 14:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Otóż to!
Opinie są cholernie rozbieżne i właśnie z tego powodu powstał ten wątek. Grzybek co prawda fajny, gdyby nie to jedno "ale".
Kępkowca ciemnoszarego - Lyophyllum fumosum spróbowałem i jest, jak dla mnie dość smaczny, żeby go wciągnąć na listę konsumpcyjnych. Z reguły jednak spotykałem go w czasie gdy innych grzybów było pod dostatkiem więc zrobiłem to z czystej ciekawości.
Ten natomiast przynajmniej u mnie w przedstawionym miejscu pokazuje się dopiero teraz.
Twoje argumenty jednak mnie przekonały więc zostawię go w spokoju.
Ocaliłeś mu życie, w związku z tym, oboje serdecznie Ci dziękujemy za wyjaśnienie:-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji