Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Fioletowy blaszkowiec ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 październik «

#768
od maja 2009

2009.10.08 15:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Rów na środku łąki, porośnięty pokrzywami, krzakami i innym zielskiem a w nim takie dwa owocniki(nie licząc tego przyczepka). Podłoże mocno próchniczne, wilgotne.Kapelusz około 65mm. Trzon jakby omszały.
Jak dla mnie brak pomysłów, może Wy je macie?






#2443
od września 2006

2009.10.08 15:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Lepista nuda - Gąsówka naga

#769
od maja 2009

2009.10.08 16:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Dzięki! no to na patelnię z nią,... jesteś pewien że dobrze robię?
Żartowałem, na jedną ... szkoda gazu:-)))
Ostatnio znalazłem w puszczy(las liściasty) kilka owocników które własnie uważałem za L. nuda. Były jednak znacznie jaśniejsze w związku z tym pytam czy barwa kapelusza u niej może być tak zmienna, bo nigdy jej nie zbierałem?
Faktycznie były bardzo podobna i zapach wydaje mi się znajomy:-)

#4769
od kwietnia 2004

2009.10.08 20:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Dobrze robisz - gąsówka naga. Najlepsza w zupie ziemniaczanej.

#774
od maja 2009

2009.10.08 20:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Dobrze!- ale jednak nie do końca? Garnek a nie patelnia:-)
Już mi grzybową zapachniało. Przepis poproszę:-)))
i

#4774
od kwietnia 2004

2009.10.08 20:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Normalnie obduszasz gąsówkę pokrojoną w grubsze paski, żeby się dobrze zagotowała (zaparzyła). Bo surowa może zaszkodzić.
Gotujesz zwykłą kartoflankę i na samym końcu, przed dodaniem śmietany dajesz te grzyby i zagotowujesz razem. Potem śmietanka i smacznego!
Tak samo żagiew łuskowata (najwyżej twardą się wyjmuje, ale zapach cudny!).
Tak samo z muchomorem czerwonawym. Te kartoflanki mają wszystkie zupy w tyle za sobą!

#778
od maja 2009

2009.10.08 21:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Jolu Ty chyba nie znasz mężczyzn?
A gdzie "mięcho" :-)))
Przecież bez tego, to ja nie jestem pewien czy do wieczora dociągnę,- a co z resztą dnia?


(tylko znajdę chwilę wolnego czasu a na pewno wybiorę się zapolować na nie. Jak przeżyje to dam znać,... czy smaczna)
i

#324
od sierpnia 2007

2009.10.08 22:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Słusznie Jolanta przypomina o termicznej obróbce owocników. Spożywanie surowych gąsówek (Lepista nuda, L.saeva) powoduje hemolizę.

#4779
od kwietnia 2004

2009.10.09 10:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Na mięchu zrób kartoflankę. I dodaj potem grzyby.

#782
od maja 2009

2009.10.09 17:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
No!,- teraz to Cię lubię:-)))
i

#4791
od kwietnia 2004

2009.10.09 19:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Jestem wzruszona, dziękuję Ci bardzo.

#445
od października 2007

2009.10.09 19:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Smyczek (emeryt)
Tez poznałem . W zeszłym roku w Kobiórze znalazłem 8 czy 9 i zrobiłem zupę: pokrojone grzyby dość drobno i trochę kartofli ,omaszczone plus vegeta, gotowałem około 50 minut.Trzony wyrzuciłem . Na koniec ,,zafyrlałem" jajko.Smakowało bardzo.Tak robię każdą zupę grzybowa bo nie lubię śmietany.

#10
od października 2009

No prosze...ja myslalam ze znalazlam lapiste...niestety...mialam za duzo watpliwosci...uznalam ze raczej nie zaryzykuje pomylenia z zaslonakiem fioletowym...
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji