Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
łuskwiak nastroszony - Pholiota squarrosa ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 październik «

#752
od maja 2009

2009.10.08 10:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Skoro to on to pień raczej świerkowy bo innych iglastych na tym podmokłym terenie nie widziałem. Ponoć jeśli chodzi o kolor kapelusza to jest raczej zmienny.
TAK czy NIE? Jakie jest Wasze zdanie? Czy to ON?





#318
od sierpnia 2007

2009.10.08 15:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Jestem na TAK.

#766
od maja 2009

2009.10.08 15:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
To jest nas dwóch!
Dzięki:-)
i

#4770
od kwietnia 2004

2009.10.08 20:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja tez jestem na TAK, choć ktoś tu kiedyś gdzieś (Darek?) podał innego, bardzo podobnego. Nie potrafię zapamiętać tej nazwy.

(wypowiedź edytowana przez jolka 08.października.2009)

#775
od maja 2009

2009.10.08 20:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Trzech na jednego(Darka),... nie ma szans:-)

#4773
od kwietnia 2004

2009.10.08 20:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Śliczny jest ten łuskwiak, ale mnie nie smakuje: taka ziemia z marchwią.

#781
od maja 2009

2009.10.08 21:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
A czy on jest w ogóle jadalny?
No chyba że, w Twoim wykonaniu?
Wolę go jednak tam, ... no Wiesz, w lesie na pniu, zamiast w kuchni:-)

#2242
od lipca 2005

2009.10.08 22:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Jolu, czy chodzi Ci o znacznie rzadszego łuskwiaka rdzawołuskowego (Pholiota squarrosoides)? Ponoć są bardzo podobne
i

#325
od sierpnia 2007

2009.10.08 22:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Łuskwiak nastroszony jest o tyle jadalny, że nie jest szkodliwy. Ale czy smaczny to wątpię. Jak prawie każdy grzyb rosnący na drewnie, ma bardzo twardy miąższ.
i

#4778
od kwietnia 2004

2009.10.09 10:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Tak, Grażyna. Właśnie o tego. Dzięki.
Adam - on nie jest twardszy od pieczarki. Jadałam go kiedyś. Gdy nie było innych grzybów.

#7959
od maja 2003

2009.10.13 14:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Rdzawołuskowy rośnie na liściastych. I pachnie ponoć świeżo upieczonym chlebem :-)
Nie miałam okazji go wąchać, tylko widziałam suche owocniki zapakowane w woreczek strunowy :-))
Dołączam do tych, którzy twierdzą, że to nastroszony

#1960
od października 2007

2009.10.13 21:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Pogoda ładna i sucha, ale teren podmokły - myślę, że w takich warunkach odróżniająca oba gatunki cecha kluczowa pt. "lepkość/suchość kapelusza" ma szansę w pełni się ujawnić. Owocniki P. squarrosoides miałaby dość wilgoci, żeby być lepkie w odpowiednich miejscach.

[jak ktoś chce poczytać na temat rozróżniania tych gatunków: http://www.mushroomexpert.com/pholiota_squarrosoides.html ]

Też jestem za P. squarrosa.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji