Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to pieczarka lśniąca?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 wrzesień «
i

#81
od października 2008

2009.09.05 20:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marzena J. (borowka)
Grzybek rósł w głębokim dole w lesie mieszanym. Oprócz tego owocnika były jeszcze dwa mniejsze. Zapach bardzo podobny do zapachu pieczarki, po naciśnięciu blaszki zaróżowiają się. Czy to Agarius silvaticus?
agarius1
agarius2
agarius3
i

#230
od września 2005

2009.09.05 22:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Rysch (arysch)
Tak przynajmniej wygląda na pierwszy rzut oka. Trochę mi brakuje zaczerwienienia na nóżce, które często się pokazuje po dotknięciu lub skaleczeniu... a tam po prawej stronie na drugim zdjęciu to brzeg kapelusza mleczaja smacznego?

#83
od października 2008

2009.09.06 19:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marzena J. (borowka)
Tak, to brzeg kapelusza mleczaja smacznego.

#84
od października 2008

2009.09.06 19:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marzena J. (borowka)
Acha. Zrobiłam wysyp zarodników - brązowy.
i

#274
od sierpnia 2007

2009.09.07 00:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Wysyp zarodników - jeśli chodzi o kolor - w przypadku rozpoznawania gatunków pieczarek między sobą niewiele daje. Ale jeśli miąższ po skaleczeniu czerwieniał to pewnie to ten gatunek, który wytypowałaś (ew. jakiś pokrewny). Ale z tego co się orientuję, to wszystkie pieczarki o anyżowym zapachu i przebarwiającym się na czerwonawo miąższu są jadalne.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji